Viedoklis

Vakcīna pret ilūzijām: kāpēc Rietumi nevēlas ārstēties

© Sputnik / AFK Sistema / Pāriet pie mediju bankasПроизводство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе "Биннофарм"
Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augusta pirmajā pusē izskanēja ziņa, ka Krievijā ir gatava vakcīna pret Covid-19. Tā radīja dalītas jūtas pašā Krievijā.

No vienas puses ir patīkami, kad tava valsts ieņēmusi līdera vietu tik svarīgā lietā. Vakcīna pret Covid-19 ir svarīgs solis normālas dzīves atjaunošanai. Tomēr ir arī otra puse, portālā RIA Novosti stāsta Maksims Sokolovs.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Atkal Sputnik, atkal skaudība. Kāpēc Rietumi nepriecājas par Krievijas vakcīnu?

No otras puses, piesardzības sajūta skaidroja, ka labums reputācijai vakcīnas panākumu gadījumā ir liels, taču vēl lielāks var būt kaitējums iespējamo grūtību un sarežģījumu gadījumā. 1858. gadā, kad Veco un Jauno pasauli savienoja telegrāfa kabelis, sajūsma (it īpaši Ziemeļamerikas Savienotajās Valstīs) bija milzīga. Orķestri, salūti un lielgabalu šāvieni. Tomēr jau pēc nepilna mēneša kabeļa bojājumu dēļ telegrāfs apklusa – uz veseliem astoņiem gadiem, – un pār Sairusu Fīldu, idejas pamatlicēju, gāzās naida un apmelojumu lavīna, krietni lielāka par iepriekšējo slavināšanu. Diezin vai kopš tā laika pūļa psiholoģija ir īpaši mainījusies. Tomēr piesardzīgie, kas ieteica vakcīnas gadījumā nesteigties ar triumfu, domāja naivā XIX gadsimta kategorijās. Toreiz nevienam ne prātā nenāca nolādēt kabeli – lai kas to būtu izvilcis – no tīri politisku apsvērumu viedokļa. "Sairuss Fīlds nav mūsējais, tāpēc transatlantijas kabelis – tie ir meli un māņi," – līdz tādam naivumam nenonāca.

Toties tagad gan ir nonācis. Baltā nama aparāta vadītājs Medouzs, Nacionālā alerģisko un infekcijas slimību pētniecības institūta direktors Fauči un ASV bijušais vēstnieks Maskavā (starp citu, liels Krievijas draugs) Makfols ieteica nelietot "Sputnik V" un jau iepriekš negatīvi novērtēja jebkurus tās izmēģinājumus. "Vai tad no Galilejas var nākt kaut kas labs?" Pašreizējās epidemioloģiskās situācijas fonā ASV tas rada spēcīgu iespaidu.

Labi, katrs dara kā grib. Ja ASV nekādi nevēlas izmantot "Sputnik V", lai jau tā būtu. Ar varu vesels nebūsi.

Taču amerikāņu autoritātes spēra vēl vienu soli uz priekšu. Atsaucoties uz īsti nesaprotamo lēkmi, kas skāra kiberaktīvistu A.Navaļniju lidmašīnā, ASV Tirdzniecības ministrijas Rūpniecības un drošības birojs iekļāva sankciju sarakstos piecus Krievijas ZPI. Starp tiem ir arī Krievijas Aizsardzības ministrijas 48. CZPI, kas, starp citu, piedalījās darbā pie Covid-19 vakcīnas. Melnais saraksts nozīmē, ka pret tajā iekļautajām organizācijām vērsti nopietni ierobežojumi preču eksportam, reeksportam un nodošanai – līdz pat pilnīgai aizliegšanai. Pat, ja Krievijas AM 48. CZPI būtu izstrādājis mūžīgās jaunības eliksīru, pirkt to nedrīkst – ASV TM neļauj.

Tātad, pateicoties ļaundariem, kuri tik īstā brīdī nodarījuši pāri A.Navaļnijam (vai pateicoties tik savlaicīgai slimības lēkmei) ASV administrācija guvusi iespēju sodīt ļaundarus (vai insultu, vai diabētu) un piedevām bloķēt vakcīnas izkļūšanu daudzos ārējos tirgos. Piemēram, ASV klientu tirgos. Īsta politiķa māksla – iesist vienā kabatā vairākas lodes uzreiz. Ja Navaļnija nebūtu, viņu vajadzētu izdomāt.

Bet vakcīna taču principā – ja tā darbojas – paredzēta cilvēku dzīvību glābšanai! Tas nekas, gan jau kaut kā iztiks. Amerikāņu farmaceitiskās industrijas liktenis (un, protams, Navaļnija liktenis, kā nu ne) ir svarīgāks par kaut kādām tur cilvēku dzīvībām.

Fabulas morāle ir viena: ja ASV administrācija (vienalga – ziloņi vai ēzeļi) fiziski spēj kaitēt Krievijas ekonomiskajām interesēm, viņi to izdarīs. Sankciju mehānisms, veidots pēc principa "daru, ko gribu, ne pierādījumi, ne procedūras nav vajadzīgas, neuzdrīksties stāties man pretī", vienmēr ir pa rokai.

Tādos apstākļos iespējami divi rīcības varianti. Pirmais – nospļaujies un nobučo ļaundarim rociņu. Viņš tevi – ha-ha! – varbūt pažēlos. Ja nepažēlos, varbūt viņam parādīsies jaunas politiskās un ekonomiskās intereses.

Otrais – reālistisks stāvokļa vērtējums. Krievija ir pārāk liela, lai pārvērstos par pazemīgu ASV satelītu, tāpēc sankcijas par visu, kas ienāk prātā, būs mūžīgas un mūžīgi atjaunojamas. Tām nebūs ne gala, ne malas, kamēr vien Saules Pilsētai ir pa spēkam tās ieviest. Atliek tikai pārtraukt attiecības ar ASV un paplašināt ar Ķīnu, Indiju, Irānu utt. Var jau būt, ka tas nav tik interesanti, taču citas izvēles īsti nav. Lielā aizokeāna pavaldniece ir uzskatāmi parādījusi, ko no tās gaidīt tagad un mūžīgi mūžos. Patiešām, tā nu ir īsta vakcīna pret ilūzijām.

Ziņu lente
0