Šauj paši sev kājā: ekonomists minēja sekas, ko nesīs Latvijas sankcijas pret Baltkrieviju

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasМорской порт Усть-Луга
Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas zinātņu doktors brīdināja, kādas sekas nesīs sankcijas, ko Latvija ievieš pret Baltkrieviju, ņemot vērā nerimstošos protestus pēc vēlēšanām.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Baltijas valstis informēja, ka ieviesušas sankcijas pret 30 Baltkrievijas amatpersonām, kuru vidū ir arī valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko. Lietuvas valsts vadītājs Gitans Nausēda apgalvoja, ka vēlāk sankciju saraksts, iespējams, tiks paplašināts.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Lietuvā pastāstīja, kā streiki Baltkrievijā ietekmē Klaipēdas ostas darbu

Jebkādi Baltijas valstu lēmumi par ierobežojumiem pret Baltkrieviju nozīmē, ka tās šauj pašas sev kājā, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Krievijas Baltijas pētījumu asociācijas prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, Sanktpēterburgas valsts universitātes profesors Nikolajs Meževičs.

"Iedomājieties, ka jūs esat Grieķijas ārlietu ministrs. Kādas jums patlaban ir problēmas? To ir pietiekami: problēmas ar Turciju, finansiālie jautājumi, attiecības ar Berlīni un Vašingtonu, tikai ne Baltkrievija. Ja jūs esat Itālijas premjerministrs, jūs interesē Covid-19 jautājumi, budžeta attiecības ar ES un bēgļi, bet Baltkrievijas problēmas jums nav. Toties poļiem, lietuvuešiem, latviešiem un igauņiem Baltkrievija – tas ir pašnožēlas moments. Ja nav pašiem savu sasniegumu, ķeramies pie Baltkrievijas problēmas," konstatēja Meževičs.

Eksperts norādīja, ka mēģinājums vērst spiedienu pret Baltkrievijas vadību ir mēģinājums celt prestižu vēlētāju acīs, un pret to jāizturas filozofiski.

"Nedomāju, ka Lietuva bez NATO sankcijas ir gatava pieteikt karu Baltkrievijai, bet visi pārējie trakie lēmumi – tas ir šāviens sev pašam kājā. Lietuva uz pusi aizvērs Klaipēdas ostu, bet Latvija baltkrievu kravas nesaņems – pēc strīdiem par tarifiem tās aizies uz Ustjlugu," brīdināja Meževičs.

Baltkrievijā nerimst protesti pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar CVK datiem, uzvarēja Lukašenko. Opozīcija rezultātiem nepiekrita un aicināja balsot vēlreiz. Ar mērķi "nodot varu" Baltkrievijā radīta opozīcijas koordinācijas padome. Ģenerālprokuratūra uzskata, ka tā apdraud Baltkrievijas valstiskumu un ierosināja krimināllietu.

Brisele atteikusies atzīt prezidenta vēlēšanu rezultātus un atbalstīja individuālo sankciju ieviešanu sakarā ar vardarbību pret demonstrantiem un, pēc ES domām, ar vēlēšanu falsifikāciju. Patlaban Eiropas Padome saskaņo sankciju sarakstu, kas, domājams, tiks vērsts pret 20 Baltkrievijas amatpersonām.

Ziņu lente
0