Pedagogs: skolotājam Latvijā ir nepieciešama pienācīga alga, nevis nebeidzamas reformas

© Photo Из личного архива Александра ЛивчакаАлександр Ливчак
Александр Ливчак - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolotāji Latvijā vairs nezina, kur lai aizsprūk no reformām, paziņoja pedagogs, Latvijas Krievu savienības loceklis Aleksandrs Ļivčaks.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Dažas dienas pirms mācību gada sākuma Latvijas skolās vērojams ievērojams pedagogu trūkums. Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas informāciju, visā valstī neaizņemtas paliek vairāk nekā 300 skolotāju vakanču.

Latvijas skolas nepiesaista jaunos pedagogus, no tā izriet šī krīzes situācija ar kadriem, paziņoja Sputnik Latvija skolotājs, Latvijas Krievu savienības loceklis Aleksandrs Ļivčaks.

"Lai skolās atnāktu jaunie skolotāji, situācija ir jāmaina. Jauniešu nav skolās ekonomisku iemeslu dēļ. Turklāt pedagoga profesijas prestižs turpina būt zems. Skolotājus pie mums moka ar reformām, bet maksāt īpaši negrasās. Jāpaceļ alga un jānodrošina sociālās garantijas, jāpārstāj mocīt ar reformām. Skolā gada laikā notiek vairākas reformas – skolotāji nezina, kur no tām sprukt," sacīja Ļivčaks.

Pēc pedagoga sacītā, Latvijas skolām ir nepieciešama akadēmiskā brīvība.

"Katrai skolai ir nepieciešama iespēja izvēlēties darba metodi ar skolēniem. Pie mums viss tiek novests pie tā, ka ministrija raksta normatīvus, kuros jāiekļaujas visām skolām. Bet skolas ir dažādas – mazas un lielas, lauku un pilsētas, arī bērniem ir dažādas iespējas. Bet pie mums viss tik maisīts kopā," paskaidroja Ļivčaks.

Viņš atzīmēja, ka par specifisku problēmu krievu skolām Latvijā kļuvis speciālistu sagatavošanas trūkums – jau ceturtdaļgadsimta garumā.

"Augstākā izglītība pārvesta pie mācībām latviešu valodā – studentus nedrīkst mācīt krievu valodā. Tas novedis pie milzīga pedagogu deficīta, kuri pārvalda terminoloģiju krievu valodā un ir gatavi tajā mācīt," konstatēja Ļivčaks.

Pēc Sputnik sarunas biedra domām, ideāls variants būtu, ja skolas kolektīvā viena trešdaļa būtu jaunie pedagogi, viena trešdaļa – vidēja vecuma un vēl viena – vecākas paaudzes pedagogi.

"Jaunie viegli uztver jauno, vecāka paaudze ir sava aroda lietpratēji ar daudzu gadu stāžu, bet vidējai piemīt gan vienas, gan otras priekšrocības. Tieši trīs paaudžu skolotāju kombinācija sniedz skolai iespēju attīstīties un pa īstam mācīt bērnus," nobeigumā sacīja Ļivčaks.

Ливчак: учителю в Латвии нужна достойная оплата, а не реформы
Ziņu lente
0