Nejaušs demaršs: kā ES valstis apsprieda "Ziemeļu straumi 2"

© © Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубоукладочное судно Solitaire
Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienas ES valstis centās iebilst pret "Ziemeļu straumi 2", citas – pret ASV sankcijām pret tiem, kas šo gāzesvadu būvē, bet visā apsūdzēja Krieviju.

RĪGA, 28. augusts – Sputnik. Mēģinājums paziņot oficiālajai Vašingtonai vienotu ES valstu viedokli saistībā ar ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2" neizdevās, raksta Politico.

Patlaban ES valstis cenšas aizstāvēt savu suverenitāti no ASV, taču neradīt iespaidu, ka tās atbalsta Krievijas, sava galvenā gāzes piegādātāja, politiku. Šīs dubultās pozīcijas trūkumi spilgti izcēlās mēģinājuma gaitā nodemonstrēt ES vienotību sarunā ar ASV Valsts departamentu 12. augustā.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
VFR nosauca ASV draudus saistībā ar "Ziemeļu straumi 2" par nekaunības kalngalu

Nesen ASV apsolīja ieviest sankcijas pret Eiropas kompānijām, kuras piedalīsies gāzesvada no Krievijas uz Vāciju "Ziemeļu straume 2" izbūvē, taču gāzesvads apzināti netika pieminēts ielūgumā 27 ES valstīm apspriests sankciju politiku.

Beigās tikšanās reizē piedalījās tikai 24 valstu pārstāvji – Latvija, Ungārija un Rumānija neieradās.

Tikšanās sākās ar savstarpēju valstu paziņojumu, par to, ka ES uzskata eksteritoriālās sankcijas par starptautisko tiesību normu pārkāpumu. Piemēra kārtā tika minētas ASV sankcijas pret Irānu, Kubu, Starptautisko krimināltiesu un "Ziemeļu straumi 2".

"Lai arī tas ne obligāti novedīs pie tūlītējām ASV sankciju politikas izmaiņām, taču tikšanās bija veiksmīga tajā ziņā, ka nodemonstrēja ES valstu raizes attiecībā uz sankciju eskalāciju," teikts tikšanās gala paziņojumā.

Demaršs vai nē

Tikšanās prieku nedaudz sabojāja tas, ka pēc divām dienām tā kļuva par publiski pieejamu, un valstis sāka strīdēties par to, kādā notikumā tad tās piedalījās.

Vācijas ĀM pārstāvji paziņoja Berlīnes biznesmeņiem, ka 24 ES valstis paziņoja ASV formālu demaršu. Šo vārdu izmantoja arī Bundestāga deputāts vēstulē vienam no sankciju likumprojekta autoriem, ASV senatoram Tedam Krūzam. Arī Austrijas ĀM apstiprināja, ka valsts piedalījās demaršā.

Briselē nebija tik ļoti pārliecināti.

ES demaršs pret ASV Ziemeļu straumes 2 dēļ - Sputnik Latvija
Video
ES demaršs pret ASV "Ziemeļu straumes 2" dēļ

"Mēs varam apstiprināt, ka 12. augustā ES delegācija paziņoja demaršu ASV Valsts departamentam saistībā ar sankcijām, kurš balstās uz ES augstākā pārstāvja ārpolitikas un drošības politikas lietās Žuzepa Borela paziņojuma. Demaršā, kurš notika videokonferences formātā, piedalījās 24 valstis," paziņoja viens no ES diplomātiem.

Taču cits ES pārstāvis nosauca notikušo par "neformālu demaršu", jo tajā piedalījās vien 24 valstis. ES oficiālā pārstāve ārlietās Nabila Masrali apstiprināja, ka formālu demaršu vajadzētu atbalstīt visām 27 valstīm un ka 12. augusta tikšanās neiekļāva šādu mērķi.

Igaunijas vēstnieks ASV Jonatans Vseviovs apgalvo, ka dalība tikšanās reize neko neteica par valsts pozīciju saistībā ar sankcijām vai "Ziemeļu straumi 2".

"Es, acīmredzami, nevaru runāt visu vārdā, taču es varu runāt par Igaunijas pozīciju, un es varu jūs iedrošināt, ka mēs nepaziņojām demaršu amerikāņiem, nedz patstāvīgi, nedz kopā ar kādu," paziņoja Vseviovs. "Nejaušu demaršu nemēdz būt, kad jūs vienkārši izrādījāties istabā, kur kāds paziņo kādam demaršu, un pēkšņi izrādās, ka arī jūs piedalījāties."

Viņš piebilda, ka Igaunija joprojām iebilst pret "Ziemeļu straumi 2" un ir apmierināta ar ASV nostāju sankciju jautājumā pret gāzesvadu.

"Mēs neaicinām ieviest sankcijas. Mēs iebilstam pret "Ziemeļu straumi 2". Tā ir svarīga atšķirība," saka Vseviovs. "Tas, kā ASV veido vai īsteno savu ārpolitiku, tas, neapšaubāmi, ir pašu ASV lieta."

Maskavas roka

Tikšanās gaitā Austrijas, Vācijas, Dānijas, Nīderlandes, Zviedrijas un Lietuvas pārstāvji izkritizēja ASV pozīciju, kuras draud ar sankcijām Eiropas biznesmeņiem. Lietuva tostarp piebilda, ka "uzskata sankcijas par visefektīvāko cīņas metodi ar Krieviju", un uzsvēra savus iebildumus pret gāzesvadu.

ASV sankciju piekritēji atzīmēja, ka ES pastāv manāma valstu grupa, kuras nav apmierinātas ar "Ziemeļu straumi 2", kas padara daudz mazāk acīmredzamu signālu, kuru Eiropas diplomāti vēlējās nosūtīt ASV saistībā ar sankcijām.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Ekonomists pastāstīja, kā ES var atbildēt uz ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

"Pret "Ziemeļu straumi 2" uzstājas visa Eiropas Savienība," paziņoja senatora Krūza pārstāvis. "Daudzas Eiropas valdības paudušas atbalstu senatora iniciatīvai. Turklāt, jo vairāk spiediena Eiropa izjūt no Krievijas puses, jo acīmredzamāks top konsenss saistībā ar "Ziemeļu straumi 2"."

Igaunijas vēstnieks apgalvo, ka juceklis saistībā ar to, ko viņš uzskatīja par ierastu tikšanos, kārtējo reizi parāda, ka "Ziemeļu straume 2" palīdz Maskavai sašķelt ES un ASV.

"Priekš valsts, kura ir atkarīga no rietumu vienotības, mēs atrodamies neticami sarežģītā situācijā. Godīgi sakot, mēs vēlētos, lai tas viss beigtos," saka Vseviovs.

Ziņu lente
0