Eirodeputāts: izņemot Igauniju un Latviju, neviens neatceļ avioreisus

© Sputnik / Вадим АнцуповТаллиннский аэропорт.
Таллиннский аэропорт. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Avioreisu aizliegumi nepalīdz samazināt vīrusa izplatību, toties rada zaudējumus gan aviokompānijām, gan pasažieriem, uzskata eirodeputāts.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Valdībai nebūtu jānorāda aviokompānijām, kur tām jālido, paziņoja intervijā Postimees eirodeputāts no Igaunijas Urmass Paets (Reformu partija).

Стюардессы авиакомпании Аэрофлот - Sputnik Latvija
Aeroflot vadītājs izvērtēja aviosatiksmes KF – ES atjaunošanas varbūtību 2020. gadā

Pēc Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministra Tāvi Āsa rīkojuma, no 18. maija aviokompānijas nevar atvērt līnijas uz valstīm ar augstu koronavīrusa inficēšanās risku. Ierobežojums ir spēkā līdz 31. augustam, šī laika garumā valdība seko līdzi tālāku ierobežojumu nepieciešamībai.

Šonedēļ tika atcelti 14 airBaltic reisi no Tallinas lidostas uz Kopenhāgenu un Parīzi, kā arī svētdienas Ryanair lidojums uz Kipru. Igaunijas tūrisma operatori atcēluši visus reisus uz Krētu un Korfu līdz augusta beigām.

Pēc Paeta domām, būtu jāizbeidz tiešo lidojumu no Tallinas aizliegumu prakse, atverot starptautisko satiksmi uzreiz ar visām valstīm. Viņš ir pārliecināts, ka Igaunijas valdībai nebūtu jānorāda aviokompānijām, kur tās drīkst lidot, sevišķi, ja runa ir par ES valstīm.

"Neviena valsts, izņemot Igauniju un daļēji Latviju, ko tādu neatļaujas," paziņoja viņš.

(Latvijā Dānija un Kipra tāpat tika iekļautas "sarkanajā sarakstā", tādēļ lidsabiedrība airBaltic pārtrauca lidojumus uz šīm valstīm arī no Rīgas lidostas).

Pēc eirodeputāta sacītā, šādi pasākumi neved pie vīrusa izplatības samazināšanās, jo cilvēki vienalga turpina lidot, tikai ir spiesti darīt to ar pārsēšanos, kā dēļ kontaktu skaits palielinās, un iespēja saķert vīrusu vai kļūt par tā pārnēsātāju pieaug. Turklāt šāds ceļojums kļūst ilgāks un dārgāks.

Turklāt lidojumu aizliegumi nostāda aviokompānijas sarežģītā stāvoklī. Pastāv risks, ka atsevišķas kompānijas turpmāk nolems neatgriezties Tallinas lidostā.

Инструкция по безопасности самолета Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Ja atcelts reiss uz Maskavu, lidojiet uz Rodosu: airBaltic jaunie noteikumi

"Nedrīkst neņemt vērā to, ka lauvas daļa mūsu ekonomikas ir orientēta uz eksportu, un uzņēmējiem ir ārkārtīgi nepieciešams uzturēt kontaktus ar partneriem. Nevajag novērtēt par zemu tūrisma nozīmi mūsu ekonomikai, un tīri cilvēcisko aspektu – ģimeņu kopā būšanā un iespēja ceļot," paziņoja Paets.

Pēc viņa sacītā, cilvēkus, kuri ierodas no valsts ar augstu inficēšanās risku, var testēt uz Covid-19 lidostā. Šādam ierosinājumam, kā redzams, piekrīt arī Igaunijas valdība: šodien tā pieņēma lēmumu, ka no 1. septembra ieceļotāji no ārzemēm divu nedēļu pašizolācijas alternatīvas kārtā varēs iziet testu, turpināt iet uz darbu un, izvairoties no masveida kontaktiem, iziet atkārtotu testu pēc nedēļas.

"Tikai Igaunija un Latvija turpina likt šķēršļus aviokompānijām. Helsinkos nosēžas lidmašīnas no visām valstīm. Somija jau sen ir sapratusi, ka vīrusa izplatītājs nav lidmašīna, bet gan cilvēks," paziņoja Paets.

Pēc viņa teiktā, ja lidojumu aizliegšanas prakse tiks turpināta, no Tallinas kādā jaukā dienā vairs neaizlidos neviena lidmašīna.

Ziņu lente
0