Lietuvas ĀM atbildēja uz Lukašenko vārdiem par NATO spēku savilkšanu Baltkrievijas tuvumā

© AFP 2023 / Ilmars ZNOTINSМинистр иностранных дел Литвы Линас Линкявичюс
Министр иностранных дел Литвы Линас Линкявичюс  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ārlietu ministrs nosauca par meliem Aleksandra Lukašenko vārdus un nodēvēja viņu par "bijušo prezidentu".

RĪGA, 17. augusts - Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs nosaucis par meliem Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vārdus par to, ka NATO savelk bruņotos spēkus pie Baltkrievijas robežām. Pie tam viņš nodēvēja Lukašenko par "bijušo prezidentu".

Svētdien Lukašenko uzsvēra, ka NATO bruņotais kontingents "žvadzina kāpurķēdes" pie Baltkrievijas vārtiem, tiek paplašināts militārais spēks pie valsts rietumu robežām.

"Baltkrievijas bijušā prezidenta nesenie izteikumi par NATO bruņoto spēku koncentrācijas pieaugumu pie Baltkrievijas robežām ir meli. Šķiet, viņš izmisīgi cenšas attaisnot Krievijai izteikto palīdzības lūgumu un tādējādi pilnībā iznīcināt valsts neatkarību," uzrakstīja Linkēvičs savā lapā Twitter angļu valodā.

"Nožēlojami," viņš piebilda lietuviski.

Iepriekš Baltijas valstu premjerministri ieteica organizēt atkārtotas vēlēšanas Baltkrievijā.

Mītiņā, kas svētdien Minskā notika Aleksandra Lukašenko atbalstam, prezidents noraidīja atkārtotu prezidenta vēlēšanu iespēju valstī. Viņš uzsvēra, ka tādā gadījumā valsts ies bojā.

"Lietuva, Latvija, Polija un diemžēl arī mums tuvā Ukraina un tās vadība pavēl mums organizēt jaunas vēlēšanas. Ja mēs viņiem pakļausimies, mēs kritīsim bezdibenī un nekad nespēsim stabilizēt savu gaisakuģi. Mēs iesim bojā kā valsts, kā tauta, kā nācija," Lukašenko teica mītiņa dalībniekiem. 

Iepriekš notika Baltkrievijas prezidenta tālruņa saruna ar Krievijas valsts vadītāju Vladimiru Putinu, informēja RIA Novosti, atsaucoties uz Kremļa preses dienestu.

"Tika turpināta apspriede par situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām, tostarp arī ņemot vērā spiedienu, kas tiek vērsts pret republiku no ārienes," teikts paziņojumā.

Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Politologs: Lietuva jau pieķerta revolūcijai Baltkrievijā paredzēto CIP līdzekļu izzagšanā

Kremļa preses dienests atzīmēja, ka Krievijas prezidents apstiprinājis gatavību atbalstīt Baltkrieviju saskaņā ar Sabiedroto valstu līguma principiem, nepieciešamības gadījumā – arī saskaņā ar Kolektīvās drošības organizācijas līguma principiem.

9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka uzvaru tajās izcīnījis pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu.

Pēc vēlēšanām valstī sākās protesti, ko pavadīja sadursmes ar policiju. Oficiālie dati liecina, ka protestu laikā cietuši vairāk nekā 120 tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, aizturēti aptuveni septiņi tūkstoši cilvēku, viens cilvēks gājis bojā.

Ziņu lente
0