Politika

Meli industriālos apmēros: Dombrovskis izanalizēja valdības lēmumus

© Sputnik / Sergey MelkonovФестиваль Staro Riga 2018
Фестиваль Staro Riga 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis izkritizēja nesenās valdības iniciatīvas, norādot uz to, ka pat koalīcijā ir domstarpības attiecībā uz lēmumiem.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Latvijas valdības lēmumi turpina sist caurumus dzelmē, paziņoja deputāts no "Saskaņas" Vjačeslavs Dombrovskis un sniedza īsu, viņaprāt, ne līdz galam izstrādātu likumprojektu pārskatu – no studentu atbalsta iniciatīvām līdz slavenajai kadastrālās vērtības aprēķina sistēmas reformai.

"Kamēr Latvijas iedzīvotāji pārdzīvo par Baltkrieviju, mūsu pašu valdība turpina dauzīt caurumus dzelmē. Šodien notikušā pārskatīšanai ir nepieciešams, vismaz, Žvaņecka līmeņa talants! Taču es tomēr pamēģināšu," uzrakstīja Dombrovskis savā Facebook lapā.

Deputāts atzīmēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija gandrīz pēc pusgada kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma "beidzot nākusi klajā ar augstskolu studentu finanšu atbalsta plānu".

"Taču tikai tiem, kas mācās budžeta vietās. Pārējie 42 000 studentu, jeb 58% no kopējā skaita, lai tiek galā paši. Acīmredzot, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas loģikas, studentiem palīdzēs viņu vecāki, kuri jau saņēmuši "visdāsnākos" dīkstāves pabalstus no valsts puses.

Bet kad ministrei pavaicāja, kur tad īsti ir problēma, kādēļ nevar palīdzēt visiem studentiem? Ziniet, ko viņa atbildēja? "Likums neļauj valstij palīdzēt studentiem, kuri maksā paši."

Врач скорой помощи - Sputnik Latvija
Ministra Linkaita sūdzības apstiprinājās: traumatoloģijā cilvēki gaida pa sešām stundām

Likums neatļauj! To saka valdošās koalīcijas ministre, kura pēdējo mēnešu laikā mainīja likumus ar pirkstu klikšķi. Es jau klusēju, ka dažus likumus, piemēram, par mediķu algu palielināšanu, mūsu koalīcija vispār neuzskata par obligātu izpildīšanai. Bet studentiem palīdzēt nedrīkst. Nē. Nekādā gadījumā. Tas taču ir Likums!

Un tas nekas, ka 29. maijā virkne Saeimas deputātu (arī es) iesniedza likuma grozījumu ar mērķi nodrošināt visiem studentiem ikmēneša stipendiju vismaz 200 eiro apmērā. Tie bija "nepareizie" deputāti, kuri "nepareizi" iesniedz "nepareizus" grozījumus "pareizos" likumos. Savukārt "pareizie" deputāti, Šuplinskas partijas biedru sejā no Jaunās konservatīvās partijas, šādus grozījumus "pareizi" noraida!" pauž sašutumu Dombrovskis.

JKP paziņojumus saistībā ar kadastra reformu Dombrovskis vispār nosauca par "meliem industriālos apmēros".

"Ministrs Bordāns iesniedza valdībai jaunās kadastrālās vērtības noteikumus, kura uzskrūvēs cenas trīs-četras reizes? Bet sakām, ka tā nebija! Gāžam visu uz "zaļajiem". Pateiksim, ka tie bija viņi, kas iesniedza valdībai jaunos noteikumus. Un nekas, ka viņi ir opozīcijā. Tieši pēc Gebelsa: "Jo lielāki meli, jo vairāk sabiedrība tiem tic"," uzrakstīja Dombrovskis.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Obligātās sociālās iemaksas un jauns neapliekamais minimums: kā Latvijā mainīsies nodokļi

Par nākamo deputāta kritikas punktu kļuva Ekonomikas ministrijas lēmumus palūgt 70 miljonus eiro tūrisma nozares un eksportētāju atbalstam.

"Un tas nekas, ka tūrisma nozare pa šo laiku jau paspējusi piedzīvot klīnisko nāvi un nebūt ne visi atgriezās atpakaļ. Labāk vēlu, nekā nekad. Taču anotācijā ir punkts par efektu ekonomikā. Ziniet, kāds tas ir? "Projektam nav efekta uz ekonomikas attīstību…" pastāstīja Dombrovskis.

"Finanšu ministrija piedāvāja jaunu nodokļu reformu, kura nākamgad palielinās budžeta ienākumus par veseliem 70 miljoniem eiro," turpināja Dombrovskis uzskaitīt valdības iniciatīvas. "Un tagad uzmanību – apgalvo, ka šie nodokļi netiks paaugstināti!

Taisnības labad atzīmēšu, ka šādi paziņojumi izraisīja jautājumus pat jaunajiem konservatoriem, kuri paziņoja, ka Finanšu ministrija melo. Kurš tieši no viņiem melo? Bet te kā tajā anekdotē: "Jūs nevar saprast!"."

Ziņu lente
0