ASV nav noteicējas: Latvija pagaidām neplāno aizliegt TikTok

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasПодростки пускают мыльные пузыри во Всероссийском детском центре "Орлёнок" в Туапсинском районе Краснодарского края
Подростки пускают мыльные пузыри во Всероссийском детском центре Орлёнок в Туапсинском районе Краснодарского края - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikas prezidents Donalds Tramps uzstāj uz mobilās lietotnes TikTok aizliegšanas ASV, taču Latvijā tajā nesaskata neko sliktu.

RĪGA, 5. augusts – Sputnik. Jauniešu vidū populāro mobilo lietotni TikTok pagaidām neplāno aizliegt, taču Latvijas iedzīvotājiem ir vērts aizdomāties, vēsta LSM.lv.

Mobilā lietotne TikTok, kas paredzēta īsu video veidošanai un skatīšanai, kļuvusi par lejupielādētāko lietotni pasaulē pēdējā pusgada laikā. To lejupielādējuši vairāk nekā divi miljardi lietotāju no 150 valstīm.

Lietotnes īpašnieks ir Ķīnas kompānija ByteDance. Tās filiāles atrodas Ņujorkā, Londonā, Berlīnē, Dubaijā, Tokijā un citās pasaules lielpilsētās.

Šogad vienlaikus vairākas valstis sāka turēt aizdomās šo sociālo tīklu lietotāju datu zagšanā. Tā, jūnijā Indijas valdība paziņoja, ka TikTok "nodarbojas ar darbībām, kuras rada zaudējumus valsts integritātei, aizsardzībai, valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai", jeb, runājot konkrētāk, nelikumīgā veidā zog un slepus nodod lietotāju datus serveriem ārpus valsts robežas.

Мессенджер WhatsApp - Sputnik Latvija
VID brīdina par krāpniekiem, kuri izmanto WhatsApp

Arī Japāna izstrādā likumprojektu par TikTok izmantošanas aizliegšanu. Tur raizējas, ka ziņas par Japānas iedzīvotājiem ar mobilās lietotnes starpniecību var nokļūt Ķīnas valdības rīcībā.

ASV attiecību ar Ķīnu pasliktināšanās fonā arī apspriež iespējamo šī servisa bloķēšanu. Prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka lietotne spēs turpināt savu darbību valstī, tikai ja to līdz 15. septembrim iegādāsies Amerikas kompānija.

Mobilā lietotne TikTok ir populāra arī Latvijas jauniešu vidū, taču aizsargāt jauno Latvijas iedzīvotāju datus no nodošanas Ķīnai pagaidām neviens negrasās.

Kā saka Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā "Cert.lv", ja lietotne ir izstrādāta Ķīnā, tad, visticamāk, lietotāju dati no citām valstīm arī tiek nodoti tai, savukārt TikTok aizliegšanu atsevišķās valstīs var izskaidrot ar to politiskajām attiecībām ar Ķīnu.

"Pašlaik nav iemeslu aizliegt šī servisa lietošanu Latvijā. Taču tai pat laikā svarīgi, lai pats lietotājs apzinās riskus, kuri rodas lietotņu izmantošanas gadījumā, kuras apstrādā privātos datus ārpus Eiropas Savienības robežām," pateica "Cert.lv" vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Ziņu lente
0