Ardievas papīriem un rindām: Krievija ievieš elektroniskās vīzas

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Pāriet pie mediju bankasМеждународный аэропорт "Шереметьево", терминал "С"
Международный аэропорт Шереметьево, терминал С - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2021. gada 1. janvāra Krieviju varēs apmeklēt ar elektronisko īstermiņa vīzu, kuras noformēšana aizņems ne vairāk par četrām dienām. Sputnik noskaidroja, kurš varēs izmantot jauno kārtību.

RĪGA, 4. augusts – Sputnik. Aleksejs Stefanovs. Pēc pilotprojekta – elektronisko vīzu izsniegšana 53 valstu pilsoņiem braucieniem uz Vladivostoku un Tālo Austrumu federālo apriņķi, Kaļiņingradas apgabalu, Sanktpēterburgu un Ļeņingradas apgabalu – Krievija ievieš iespēju saņemt elektroniskās īstermiņa vīzas ar tiesībām apmeklēt jebkuru valsts reģionu.

Aizritējušajā piektdienā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja federālo likumu, saskaņā ar kuru īstermiņa braucieniem uz Krieviju tiks ieviesta universāla vienotā elektroniskā vīza ar 60 dienu derīguma termiņu. Šai vīzai būs atsevišķa kategorija līdztekus diplomātiskajai, darba, privātajai, tranzīta un īslaicīgās uzturēšanās vīzai.

Taču paša brauciena garums nedrīkst pārsniegt 16 dienas. Tomēr Krievijas Tūrisma operatoru asociācijā (KTOA) aģentūrai Sputnik paskaidroja, ka, saskaņā ar statistiku, ārzemnieku braucieni uz Krieviju aizņem vidēji nedēļu, tādēļ ar šādu dienu skaitu būtu jāpietiek īstermiņa braucienam uz valsti.

113 valstu pilsoņi: Krievija maksimāli vienkāršo iebraukšanu

Noformēt jauno vīzu varēs, sākot no 2021. gada 1. janvāra. Krievijas ĀM pievērš uzmanību tam, ka eksperimenta ietvaros ar elektroniskajām vīzām uz Tālo Austrumu federālo apriņķi, Kaļiņingradas apgabalu, Sanktpēterburgu un Ļeņingradas apgabalu viņi saskārās ar problēmu – pretendenti pie iesnieguma aizpildīšanas bieži pieļauj kļūdas, kas kļūst par atteikuma iemeslu vīzas izsniegšanai. Lai nekas tāds nenotiktu jauno vīzu gadījumā, portāls tika pilnveidots un vienkāršots.

Kādu tieši valstu pilsoņi varēs izmantot jauno iespēju, pagaidām nav zināms. "Ārzemju valstu sarakstu Krievijas Federācijas valdība apstiprinās atsevišķi," paskaidroja aģentūrai Sputnik Valsts domes Fiziskās kultūras, sporta, tūrisma un jauniešu lietu komitejas locekle Nataļja Kuvšinova.

"Domāju, ka elektroniskā īstermiņa vīza būs pieprasīta. Jaunieviesuma mērķis ir attīstīt ieceļošanas tūrismu Krievijā, jo prioritātes šodien ir tieši iekšējais un ieceļošanas tūrisms. Es domāju, šis ir viens no tiem mehānismiem, kurš ļaus ārzemju pilsoņiem no valstu virknes ceļojumiem apturēt savu izvēli uz Krievijas Federācijas," uzskata Valsts domes deputāte.

Visticamāk, valstu sarakstā, kuru pilsoņi varēs izmantot elektronisko vīzu, iekļaus 53 valstis, kuras izmantoja šo pilotprojektu. Starp tām ir Eiropas Savienības valstis, Ķīna, Japāna, Turcija, Indija. Taču šajā sarakstā nebija ASV, Kanādas un Lielbritānijas pilsoņu. Un, visticamāk, elektronisko īstermiņa vīzu viņi joprojām nevarēs saņemt. ĀM atzīmē, ka atšķirībā no eksperimenta, kad elektroniskās vīzas uz atsevišķiem reģioniem bija bez maksas, jaunā vīza no 2021. gada janvāra jau būs par maksu. Cena, visticamāk, nepārsniegs 50 ASV dolārus (40-45 eiro).

Здание посольства России в Риге - Sputnik Latvija
Pēc robežu atvēršanas KF vīzas būs iespējams atjaunot bez maksas

"Nākamgad skatīsimies, cik populāra būs jaunā elektroniskā vīza salīdzinājumā ar tām vīzām, kuras darbojas šodien," atzīmēja Valsts domes deputāte Nataļja Kuvšinova.

Papildus 53 valstīm, kurām ir ieviesta iespēja saņemt elektroniskās vīzas uz KF, vēl 60 valstu pilsoņiem ir iespēja ieceļot Krievijā bez vīzām uz divpusēju starptautisku līgumu pamata. Tādējādi, ĀM uzsvēra, no 2021. gada maksimāli liberāls iebraukšanas režīms Krievijas teritorijā, kurš neprasa papīra vīzas saņemšanu, būs piemērots attiecībā uz ārzemju valstu pilsoņiem, kuri veido puse pasaules iedzīvotāju skaita – aptuveni 4 miljardus.

Tūrisma plūsma palielināsies vismaz par 30%

"Tā ir būtiska iebraukšanas vienkāršošana, par kuru daudzus gadus sapņoja viss iebraukšanas tūrisms. Galvenais, lai pēc fakta patiešām būtu vienkārši saņemt elektronisko vīzu," komentēja jaunieviesumu Krievijas Tūrisma operatoru asociācijas (KTOA) izpilddirektore Maija Lomidze.

Pēc viņas domām, elektroniskā īstermiņa vīza, pat pēc pesimistiskākajām prognozēm, sniegs tūristu plūsmas pieaugumu vismaz 30% apmērā. Tādēļ Lomidze ir pārliecināta, ka jaunieviesums nesīs tikai plusus, savukārt "mīnuss var būt tikai viens – ja pieteiktā vienkāršošana faktiski neizrādīsies tāda".

Сотрудники Полиции самоуправления патрулируют парк в Риге - Sputnik Latvija
Par pašizolācijas režīma neievērošanu ārzemniekiem anulēs vīzas un uzturēšanās atļaujas

Savukārt KTOA viceprezidents Aleksandrs Kurnosovs uzskata, ka šis valdības lēmums var palielināt tūristu plūsmu pat par 40% vai 50%, "vai pat vairāk, jo citu valstu pieredze, kuras atceļ vīzas vai ievieš ievērojamus vienkāršojumus, parāda, ka efekts var būt arī lielāks".

"Ļoti pozitīvi, ka šis lēmums ir pieņemts, turklāt tūrisma tirgum tik sarežģītā brīdī," atzīmēja viņš.

Aleksandrs Kurnosovs cer uz tālāku vīzu režīma liberalizāciju - "termiņa pagarināšana, kura laikā ir spēkā vīza no esošajiem diviem mēnešiem, vismaz, līdz pusgadam vai gadu, un, iespējams, dienu skaita pagarinājumam no 16 līdz 30".

Tāpat Krievijas Tūrisma operatoru asociācijas viceprezidents cer, ka tiks paplašināts valstu skaits, kurām tiks ieviesta elektroniskā vīza, "jo sarakstā neiekļuva valstis, kuras sūtīja uz Krieviju visnotaļ lielu tūristu skaitu – tās ir gan ASV, gan Lielbritānija, piemēram".

"Tas būtu pozitīvi. Taču skaidrs, ka šajā jautājumā viss atduras pret politisko situāciju," nobeigumā sacīja Aleksandrs Kurnosovs.

Ziņu lente
0