Valsts policija: pieļaujamās alkohola koncentrācijas asinīs samazināšana nepalīdzēs

© Pixabay / PexelsПьяный водитель. Иллюстративное фото
Пьяный водитель. Иллюстративное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stipri piedzērušos autovadītāju skaits pie stūres ar gadiem ir palielinājies, tādēļ Latvijas policijā uzskata, ka pieļaujamās alkohola koncentrācijas samazināšana asinīs līdz 0,2 promilēm būtiski nemainīs situāciju.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Pēc Valsts policijas domām, pieļaujamās alkohola koncentrācijas autovadītāju asinīs samazināšana līdz 0,2 promilēm nepalīdzēs atrisināt galveno problēmu – samazināt autovadītāju skaitu, kuri sēžas pie stūres stiprā alkohola reibumā, raksta Bb.lv ar atsauci uz policijas pārstāvi.

Распитие спиртных напитков - Sputnik Latvija
Latvijā var tikt ierobežots alkohola pārdošanas laiks

Otrdien, 28. jūlijā, Latvijas valdība atbalstīja alkoholisko dzērienu patēriņa līmeņa samazināšanas stratēģiju valstī, tai skaitā pieļaujamās alkohola koncentrācijas asinīs samazināšanu pie stūres līdz 0,2 promilēm.

Tomēr policijā atzīmēja, ka pēdējo gadu laikā Latvijā vērojama uztraucoša tendence – pieaug autovadītāju skaits, kuri sēžas pie stūres smagā alkohola reibumā. Tā, piemēram, līdz divām trešdaļām pieaudzis cilvēku skaits pie stūres, kuriem alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

"Braukšana 0,2 vai 0,5 promiļu reibumā nav problēma – šādu pārkāpēju ir maz, ja vērtē kopējo konstatēto pārkāpēju skaitu. Tādēļ policija neuzskata, ka, samazinot pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs visiem autovadītājiem līdz 0,2 promilēm, tiks atrisināta galvenā problēma – braukšana lielā alkohola reibumā," paziņoja Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Sākumā ir jāveic pētījums par to, cik lielā mērā 0,2 promiles ietekmē transportlīdzekļa vadīšanas spējas, un jau pēc tam jāuzņemas risināt jautājumu par pieļaujamās koncentrācijas samazināšanu, atzīmēja policijā.

ДТП - Sputnik Latvija
Pēc baisās avārijas Igaunijā vēlas pastiprināt sodus dzērušiem šoferiem

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka no 1. jūlija Latvijā ir stājies spēkā jaunais Administratīvās atbildības likums, kā arī parādījušās izmaiņas Ceļu satiksmes likumā. Daži sodi par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem ir ievērojami pieauguši.

Būtiski palielinājies naudas sods par automobiļa vadīšanu alkohola reibumā un bēgšanu no policijas. Grozījumi paredz, ka par nepakļaušanos personām, kuras ir pilnvarotas pārbaudīt dokumentus, par prasības apturēt transportlīdzekli ignorēšanu (bēgšanu) no 1. jūlija autovadītājs var tikt sodīts ar 240-400 soda vienībām (1200-2000 eiro), kā ar var tikt atņemtas vadītāja tiesības uz 5 gadiem. Iepriekš par šādu pārkāpumu autovadītājiem draudēja administratīvais arests uz 10-15 dienām, naudas sods no 1200 līdz 1400 eiro un vadītāja tiesību atņemšana uz 4 gadiem.

Ziņu lente
0