Latvija atteikusies no Krievijas dīzeļvilcienu iepirkuma

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasЭкономический форум "Россия - Африка". День первый
Экономический форум Россия - Африка. День первый - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmums "Pasažieru vilciens" nepieļāva Krievijas un Ukrainas uzņēmumu piedalīšanos dīzeļvilcienu piegādes iepirkuma otrajā posmā.

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Latvijas pasažieru pārvadāšanas uzņēmumam "Pasažieru vilciens" radies iespaids, ka Krievijas "Metrovagonmaš" neatbilst dīzeļvilcienu iepirkuma prasībām, informēja Rīgas domes bijušais deputāts Vadims Falkovs.

Konkursā par astoņu jaunu vilcienu iepirkumu sākotnēji piedāvājumus iesniedza pieci ražotāji:

"Metrovagonmaš", Krievija;

CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles), Spānija;

Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz, Polija;

"Krjukovskij vagonostroitelnij zavod", Ukraina;

Stadler Polska, Šveices uzņēmuma filiāle Polijā.

Pēc "Pasažieru vilciens" konkursa komisijas domām, prasībām par dalību otrajā kārtā atbilst tikai trīs ražotāji: CAF, Pesa un Stadler Polska. Tie var iesniegt savus tehniskos piedāvājumus otrajā kārtā.

Saskaņā ar iepirkuma prasībām, piegādātāja pienākums ir nodrošināt, lai vienā sastāvā būtu 200-250 sēdvietas, vilciena garums nepārsniegtu 110 metrus un varētu pārvietoties ar ātrumu līdz 140 km/h. Vilcienā jābūt vietām velosipēdu pārvadāšanai un citām ērtībām.

Līgumu plānots noslēgt līdz gada beigām, ritošā sastāva piegādes jāveic līdz 2023. gada 30. novembrim.

Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
Jaunu Krievijā ražotu dzinēju vietā Latvijai nāksies iepirkt veselus dīzeļvilcienus

Uzņēmumam "Pasažieru vilciens" nepieciešami jauni dīzeļvilcieni, lai pēc iespējas ātrāk aizvietotu uzņēmuma rīcībā esošos vilcienus ar Krievijas rūpnīcā "Zvezda" ražotajiem dzinējiem.

AS "Zvezda" no Sanktpēterburgas iekļauta sankciju sarakstā 2019. gada martā. Rūpnīca ražo dīzeļdzinējus vilcieniem DR1A. Viens no šī tipa vilcieniem, kam bija jādodas maršrutā Ludza-Zilupe, 22. janvārī salūza, un reiss tika atcelts.

Pēc tam "Pasažieru vilciens" izstrādāja plānu šo dīzeļvilcienu dzinēju sabojāšanās gadījumam. Lai ekonomētu vilcienu DR1A dzinēju resursus, tie tiks izmantoti tikai sastrēgumstundās un kā rezerves sastāvi. Pārsvarā plānots ekspluatēt vilcienus DR1AM un DR1AC.

Patlaban Latvijai ir 22 dīzeļvilcieni. Pasažieru dīzeļvilcieni kursē Valmieras, Rēzeknes, Liepājas un Daugavpils virzienos.

Ziņu lente
0