ES neatvērs robežu ar Krieviju un var saīsināt "balto sarakstu"

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Pāriet pie mediju bankasНовый пассажирский терминал B аэропорта "Шереметьево"
Новый пассажирский терминал B аэропорта Шереметьево - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūlija beigās ES publicēs otru atjaunoto neobligāto sarakstu – valstis, ar kurām Eiropas valstis var atvērt ārējās robežas.

RĪGA, 29. jūlijs — Sputnik. Eiropas Savienība, kas patlaban turpina kārtējās konsultācijas par trešo valstu sarakstu, uz kurām ieteikts atļaut braucienus. Domājams, ES neiekļaus šajā sarakstā Krieviju, turklāt, iespējams, no saraksta tiks svītrotas divoas valstis.

Atjaunoto "balto sarakstu" Brisele publicēs tuvākajās dienās. Saskaņā ar aģentūras Bloomberg datiem, sarakstu varētu pamest divas valstis.

Экскурсия по рижскому Дому печати перед реконструкцией - Sputnik Latvija
KF iedzīvotāji sākuši interesēties par biļetēm uz Eiropu vasarā: Rīga ir starp galamērķiem

"Viens no avotiem informēja, ka no atkārtoti atjaunotā saraksta, ko plānots publicēt trešdien, iespējams, tiks svītrota Alžīra un Maroka," pastāstīja aģentūra.

Savukārt aģentūras ТАСС informācijas avots no kādas ES valsts delegācijas ES Padomē pastāstīja, ka ES, domājams, atkal neiekļaus Krieviju starp trešajām valstīm, ar kurām ES valstis var atvērt robežas.

"Nē, Krievija šajā sarakstā pagaidām netiks iekļauta. Diemžēl statistika rāda, ka pagaidām pāragri," viņš teica.

Patlaban sarakstā iekļauta Alžīra, Austrālija, Kanāda, Gruzija, Japāna, Maroka, Jaunzēlande, Ruanda, Dienvidkoreja, Taizeme, Tunisa, Urugvaja, kā arī Ķīna ar noteikumu, ka tiks apstiprināta savstarpēja robežu atvēršana. Serbija un Melnkalne no saraksta svītrotas pēc tā pirmās pārskatīšanas jūlija vidū.

Sarakstu ES sastāda, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, koronavīrusa izplatības apturēšanas pasākumus, kā arī "ekonomiskos un sociālos apsvērumus". Starp epidemioloģiskajiem rādītājiem ir jauno infekcijas gadījumu skaita stabilizācija vai samazināšanās pēdējo divu nedēļu laikā, kā arī vidējais inficēto skaita rādītājs uz simt tūkstošiem iedzīvotāju, kam jāatbilst vai jābūt zemākam analoģiskam rādītājam ES 2020. gada 15. jūnijā (16-20 gadījumi).

Страны мира. Черногория - Sputnik Latvija
ES izslēdza divas valstis no braucienu ierobežojumu atcelšanai ieteicamo saraksta

Iepriekš Eiropas Padome ieteica pakāpeniski atteikties no ierobežojumiem braucieniem ES, saskaņojot valstu sarakstu, ar kurām robežas var sākt atvērt no 1. jūlija. Tika ieteikts atcelt ierobežojumus braucieniem uz 15 valstīm, ieskaitot Ķīnu.

Pie tam Andoras, Monako, Sanmarino un Vatikāna iedzīvotāji šīs rekomendācijas ietvaros tiek uzskatīti par ES rezidentiem.

Ar Šengenu asociētās valstis – Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Šveice pievienojās ES rekomendācijām par robežu atvēršanu no 1. jūlija.

Ziņu lente
0