"Šis ir drausmīgi": Latvijas iedzīvotāja parādīja spaini ar Spānijas kailgliemežiem

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasСлизень
Слизень - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas kailgliemeži turpina uzbrukt Latvijas iedzīvotāju dārziem – iedzīvotāji dalās panākumos un izgāšanās cīņā ar lienošajiem kaitēkļiem.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Cīņa ar Spānijas kailgliemežiem Latvijā kļūst arvien skarbāka. Šī dzīvnieku suga, kurai mūsu platuma grādos nav dabisko pretinieku, jau ir iekarojis plašas teritorijas un turpina radīt zaudējumus valsts iedzīvotāju saimniecībām un dārziem.

Tā, Sintija padalījās spilgtās fotogrāfijās ar savu cīņu ar šiem kaitēkļiem.

​"Trīs litru spainis, 30 metri gar tūjām. Šis ir drausmīgi. Vīrietis iet turpināt lasīt," uzrakstīja Sintija Twitter, pēcāk precizējot, ka savākto Spānijas kailgliemežu beigu svars sastādīja piecus kilogramus.

Spriežot par komentāriem, kuros sekotāji sāka aktīvi apspriest dažādas kailgliemežu iznīcināšanas metodes, problēma kļuvusi aktuāla jau ļoti daudziem Latvijas iedzīvotājiem.

​"​Man kaut kas stāstīja, ka ar šiem neesot tik vienkārši, ja esot oliņas iekšā, tad varot izšķilties arī pēc tā izšķaidīšanas. Nezinu, cik šis ir patiesi, bet bezmaz vienīgais, kas nāk prātā – sadedzināt," raksta Linda piedāvājumam par mehānisku kaitēkļu iznīcināšanu.

​"​Vīramāte cīnās ar visādiem ķīmiskiem kokteiļiem. Piem., vara plātnēm, ķīmisko sālsūdeni. Uzpūš šim kaitēklim un tad tas izdala pretīgu snagu = nāve. Vēl pēdējais atklājums esot, ka šīs radības nevar uzlīst pa 45 grādu leņķi, tad ceļmalā novieto mini barjeras (nav vēl pārbaudīts)," dalās viltībās Olīvija.

​"Mēģināsim nīdēt ar šo, cīnāmies ar tiem pretekļiem arī Šveicē. Labi, ka suņiem un ežiem draudzīgs indētājs," raksta Lelde un pievieno līdzekļa fotogrāfiju.

Citi lietotāji piedāvāja kreatīvākus risinājumus. Piemēram, sākt audzēt pīles, kuras ēdīs kailgliemežus vai izrakt dīķi un audzēt tajā foreles, izbarojot zivīm kaitēkļus. Tomēr arī te, kā izrādās, ne viss ir tik viegli.

​​"​Skrējējpīles ir risinājums. Jā, šiem gliemežiem ir biezas gļotas, tāpēc ēdot tos, pīles var nosmakt. PĪLĒM IR JĀBŪT PIEEJAMAM DZERAMAJAM ŪDENIM! DAUDZ! Tad tas nenotiks," brīdina speciālisti no Mazdārziņu alianses.

​"Mēs metam sodūdenī. Pēc tam tie drausmoņi gan jāaprok, jo sugas brāļiem baigi garšojot," piedāvā savu recepti Laura Ance.

Atgādināsim, ka vēl viena populāra Spānijas kailgliemežu apkarošanas metode ir alus slazdi. Tieši alus ir iecienītākais šo kaitēkļu kārums. Taču runā, ka putotā dzēriena marka regulāri ir jāmaina, citādi lienošie iekarotāji ātri pierod pie tā.

Бургундская (виноградная) улитка - Sputnik Latvija
Salaspils botāniskajam dārzam uzbrūk Spānijas kailgliemeži

Šogad Spānijas kailgliemeži pievērsās vērtīgajai Latvijas Nacionālā Botāniskā dārza augu kolekcijai Salaspilī. Nacionālā Botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadītājs Andrejs Svilāns, vienlaikus – Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektors, Spānijas kailgliemežiem izlicis īpašās lamatas ar alu, lai glābtu no draudiem dārza kolekciju.

Spānijas kailgliemeži iekļauts starp 100 bīstamākajām invazīvo dārza kaitnieku sugām Eiropā. 2009. gadā Latvijā tas bija sastopams tikai vienuviet, taču jau līdz 2018. gadam tas izplatījās masveidā. Biologi uzskata, ka tas var radīt nacionāla mēroga nelaimi.

Labākais cīņas veids – vismaz reizi dienā salasīt kailgliemežus un iznīcināt. Ja zālājs nopļauts, gliemežiem ir mazāk slēptuvju, tādā veidā to izplatību var ierobežot.

Ziņu lente
0