Krievijas vēstnieks izsaukts uz Igaunijas Ārlietu ministriju

© Sputnik / Денис ГрабусовПосольство России в Таллинне
Посольство России в Таллинне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu uzskata, ka Krievijas publiskotā informācija par Baltijas valstu iestāšanos PSRS neatbilst vēstures faktiem un kaitē divpusējām attiecībām.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs lūgts ierasties valsts Ārlietu ministrijā sakarā ar publikācijām par Baltijas valstu brīvprātīgo iestāšanos PSRS, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja diplomātiskā misija.

Pēc Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Reinsalu domām, tamlīdzīga informācija nenāk par labu divpusējām attiecībām.

"Šodien (23. jūlijā – red.) devu rīkojumu izsaukt vēstnieku (..) un paust atbilstošu protestu," ministrs konstatēja valdības preses konferencē, kas tika translēta Facebook.

Politiķis atzīmēja, ka Krievijas kolēģi vairākkārt norādījuši: Latvija, Lietuva un Igaunija bija kopā ar PSRS pēc abpusējas piekrišanas.

"Es pilnībā noraidu šo paziņojumu. Tas neatbilst vēsturiskajiem faktiem," uzsvēra Reinsalu.

Krievijas vēstniecība apstiprināja, ka vēstnieks izsaukts uz ĀM.

Ceturtdien KF vēstniecība Tallinā publicēja Krievijas ĀM Informācijas un preses departamenta komentāru sakarā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iestāšanās PSRS 80. jubileju. Tajā teikts, ka Maskavas viedoklis šajā jautājumā ir labi zināms, tā pamatā ir tālaika reāliju objektīvs izvērtējums un minēto notikumu pārbaude, balstoties uz arhīvu dokumentiem un faktiem.

Демонстрация трудящихся города Риги, требующих присоединения Латвии к СССР. 1940 год - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ne mīlas, ne laimes. Pirms 80 gadiem Baltija iestājās PSRS

"Ņemot vērā reālus draudus, ka fašistiskā Vācija varētu izmantot Baltiju kā placdarmu uzbrukumam PSRS, Maskava 1940. gada jūnijā bija spiesta ievest Latvijā, Lietuvā un Igaunijā papildu spēkus (piedevām kontingentam, kas tur jau bija dislocēts saskaņā ar divpusējiem savstarpējas palīdzības paktiem no 1939. gada). Šis solis, kas tika sperts ar Baltijas valstu valdības atļauju, pats par sevi nenozīmēja, ka suverenitāte pār to teritoriju pāriet pie Padomju Savienības un bija leģitīma," piebilsts publikācijā.

Baltijas valstu tālākā iekļaušanās PSRS sastāvā arī nebija vienpusēja un notika pēc savstarpējas piekrišanas, noslēgumā piezīmēja diplomātiskā misija.

Ziņu lente
0