Kravas nevairosies, taču var piespiest pie sienas ekspeditorus: LDz jaunais biznesa plāns

© Sputnik / Sergey MelkonovЖелезная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas dzelzceļš plāno sniegt pilna spektra transporta un loģistikas pakalpojumus, tostarp – arī termināļu un noliktavu pakalpojumus.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. "Latvijas Dzelzceļš" izstrādājis jaunu biznesa modeli, kam būtu jāpalīdz uzņēmumam glābties no krīzes. Ar to vispārīgos vilcienos iepazīstināja LDz valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs.

LDz jaunais biznesa modelis paredz sniegto pakalpojumu spektra paplašināšanu, iekļaujot tajā jūras un automašīnu ekspedīcijas pakalpojumus, kā arī termināļu un noliktavu pakalpojumus.

Kleinbergs atgādināja, ka pērn LDz rezultāti kravu pārvadājumu jomā bija sliktākie 18 gadu laikā. Šogad apjoma lejupslīde, salīdzinājumā ar analoģisku periodu pagājušajā gadā, sastāda vēl 52%.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs paskaidroja, ka dzelzceļa kravu apgrozījuma samazināšanās saistīta ar vairākiem faktoriem: pirmkārt, Krievijas ogļu tranzīta būtiska samazināšanās, kuru cena Eiropā ir kritusies, ņemot vērā silto ziemu un ES politiku – pāreju no fosilajiem pie atjaunojamajiem resursiem. Turklāt šogad kravu pārvadājuma apjomus ietekmējusi Covid-19 pandēmija.

"Latvijas dzelzceļš" cenšas pielāgoties jaunajiem apstākļiem, un jau pērn sākts darbs pie jaunā plāna.

Государственное акционерное общество Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
Pat ja tarifs būs nulle, kravu nekļūs vairāk: Latvijai nāksies dotēt LDz

Kleinbergs atklāja, ka, izstrādājot jauno biznesa modeli, uzņēmumam bija izvēle – atteikties no dzelzceļa pārvadājumiem un pārkvalificēties par infrastruktūras kompāniju, vai radītu uz biznesu un attīstību orientētu kompāniju. Uzņēmums izraudzījies otro variantu un tagad cenšas strādāt šajā virzienā.

Viņš paskaidroja, ka līdz šim LDz strādāja ar dzelzceļa ekspedīciju, dzelzceļa transportu un infrastruktūras apkalpošanu, kā arī nodarbojās ar vagonu un ritošā sastāva remontu. Nākotnē uzņēmums plāno sniegt plašāka spektra pakalpojumus, kas ietvertu arī jūras ekspedīciju, autokravu ekspedīciju, termināļu un noliktavu pakalpojumus.

Kleinbergs piezīmēja, ka pašlaik budžets jaunajam biznesa modelim vēl nav izstrādāts, taču darbs turpinās.

Staciju modernizācija

Kleinbergs informēja arī par LDz plāniem modernizēt stacijas. Projekts skars 48 stacijas, tā kopsumma – 57 miljoni eiro.

Латвийская железная дорога - Sputnik Latvija
Nav skaidrs, kāpēc Latvija pati atsakās no tranzīta: situāciju LDz apsprieda Saeimā

Pēc viņa vārdiem, LDz strādā ar mērķi pilnvērtīgi izmantot jaunos elektrovilcienus, un šiem nolūkiem vajadzīgi piemēroti peroni.

Peronu rekonstrukcija paredzēta četrās dzelzceļa līnijās – Tukums II, Skulte, Ozolnieki un Skrīveri. Tāpat funkcionēs jauns atzarojums – uz Bolderāju.

Līdz šim peroni rekonstruēti 28 stacijās.

Staciju jaunais dizains saskaņots ar Rail Baltica stacijām. Kleinbergs piezīmēja, ka dažu nedēļu laikā projektā tiks izsludināts konkurss. Stacijas tiks modernizētas par valsts un ES līdzekļiem.

Ziņu lente
0