"Gazprom" pārdevis Latvijas GTS operatora akcijas

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЗдание компании "Газпром" в Москве
Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līgumu par akciju pārdošanu koncerns parakstīja februārī ar atliktiem nosacījumiem, daļas cena pārsniegusi 70 miljonus eiro.

RĪGA, 22. jūlijs - Sputnik. "Gasprom" noslēdzis darījumu par Latvijas GTS operatora "Conexus Baltic Grid" akciju pārdošanu, vēsta RIA Novosti.

2020. gada februārī "Gazprom" noslēdza līgumu par 34% akciju pārdošanu ar atliktiem nosacījumiem. Daļas vērtība sastādīja 77 miljonus eiro, pircējs netika atklāts. Tomēr darījums nebija noslēgts, jo atliktie nosacījumi nebija izpildīti un pirkuma summa nebija izmaksāta.

Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija
"Gazprom" pērn atteicās iesūknēt gāzi Inčukalnā

Atzīmēts, ka Rīga kopš 2016. gada strādā pie gāzes tirgus liberalizācijas ES Trešās energopaketes ietvaros – tā paredz gāzes kompāniju sadali atbilstoši darbības veidiem.

Gāzes piegādātājs "Latvijas Gāze" bija monopolists, un "Gazprom" ar 34,1% akciju bja lielākais akcionārs. Uzņēmums tika sadalīts, un Krievijas koncerns saņēma līdzīgu akciju paketi uzņēmumā "Conexus". Citi īpašnieki ir "Augstsprieguma tīkls (34,36%) un "Marguerite Fund" (29,1%).

"Conexus Baltic Grid" bija pēdējais aktīvs Baltijā, no kā "Gazprom" bija jāiziet atbilstoši Trešās energopaketes prasībām.

2014. gadā "Gazprom" pēc ilgas cīņas pret Lietuvas uzņēmuma "Lietuvos dujos" sadali pārdeva valstij koncernam piederošās daļas kompānijā un izveidotajā operatorā "Amber Grid" par 164 miljoniem dolāru, bet 2016. gadā izstājās no Igaunijas uzņēmumiem "AS Eesti Gaas" un "AS Vorguteenus Valdus".

Ziņu lente
0