TM sagatavojusi aprēķinu projektu: pēc "kadastra" nekustamā īpašuma cena pieaugs divkārt

© Wikipedia / Jānis VilniņšВидземская аллея в микрорайоне Югла
Видземская аллея в микрорайоне Югла - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kadastrālās vērtības aprēķina projekts paredz, ka no 2022. gada 1. janvāra tā pieaugs daudziem objektiem.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Tieslietu ministrija (TM) un Valsts zemes dienests (VZD) izstrādājis un nodevis projektētās kadastrālās vērtības publiskai apspriešanai. No tās cita starpā atkarīgs arī nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN). Tieslietu ministrs Jānis Bordāns informēja, ka nekustamo īpašumu summārā kadarstrālā vērtība pieaugs divkārt, vēsta LSM.

Ипотечное кредитование - Sputnik Latvija
Gaidāms mājokļa kadastrālās vērtības pieaugums: vērtējuma metodika un nodokļu izmaiņas

Ar projektu iespējams iepazīties vietnēs kadastralavertiba.lv un kadastrs.lv.

Lauksaimniecības jomā gaidāms zemes kadastrālās vērtības pieaugums, nenozīmīgas izmaiņas skars arī ēkas. Atzīmēts, ka šajā jomā izmantot būvju kadastrālā vērtība var pat sarukt.

Augs pēc 2000. gada Rīgā, tās apkaimē, Jūrmalā un citās Latvijas pilsētās būvētajās jaunceltnēs esošo dzīvokļu kadastrālā vērtība, kā arī sērijveida mājokļu vērtība, kas būvēti pirms 2000. gada Rīgā, Pierīgā, Valmierā, Jelgavā un Ogrē.

Pieaugums ieplānots arī privātmāju grupai, kas būvētas pēc 2000. gada Rīgā, tās apkaimē, Jūrmalā un citās pilsētās, kur vērojama cenu palielināšanās. Izmaiņas skars arī industriālos objektus.

Tieslietu ministrs norādīja, ka daudziem nāksies rēķināties ar objektu kadastrālās vērtības pieaugumu.

"Kadastrālās vērtības izmanto 16 dažādu nodokļu, nodevu un maksājumu aprēķinam, līdz ar to ir svarīgi, lai tās tiktu aprēķinātas taisnīgi un pēc vienādiem principiem visiem. Diemžēl līdzšinējā kadastrālās vērtēšanas metodika pavēra plašas nodokļu optimizācijas iespējas un noteica to, ka, piemēram, jauniem projektiem kadastrālo vērtību atbilstība to faktiskajai vērtībai ir mazāka nekā vecākiem projektiem. Naudas izteiksmē tas nozīmēja, ka, piemēram, par pēc 2000. gada būvētu lielveikalu NĪN nekustamā īpašuma nodoklis tiek maksāts no proporcionāli mazākas daļas nekā par padomju laikā būvētu ēku," norādīja tieslietu ministrs.

Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Velns slēpjas detaļās: kādiem dzīvokļiem atcels nekustamā īpašuma nodokli

Jo augstāka kadastrālā vērtība, jo lielāks NĪN. Šī iemesla dēļ TM sagatavojusi grozījumus, kuri paredz NĪN atcelšanu primārajam mājoklim ar vērtību līdz 100 tūkstošiem eiro.

Iepriekš TM minēja konkrētus mājokļa nodokļa aprēķina piemērus saskaņā ar jauno shēmu. Piemēram, dzīvokļa kadastrālā vērtība ir 150 tūkstoši eiro. No tās atņemam dzīvojamās platības neapliekamo minimumu – 100 tūkstošus eiro, un saņemtos 50 tūkstošus reizinām ar koeficientu 0,2. Tātad NĪ 0,002 apmērā tiek iekasēts no summas 10 tūkstošu eiro apmērā. Galu galā par dzīvokli būs jāmaksā 20 eiro gadā. Tas ir mazāk, nekā lielākā daļa iedzīvotāju par savu mājokli maksā tagad, pat ieskaitot atlaides, kas pienākas, piemēram, ģimenēm ar bērniem.

Izstrādātās normas vēl jāapstiprina koalīcijai.

Ziņu lente
0