Netīrās ogles atdot Latvijai, pašiem strādāt ar labību: pārmaiņas KF ostās Baltijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasВыгрузка вагона с зерном в порту
Выгрузка вагона с зерном в порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ziemeļrietumos veidojas jauns biznesa sektors – labības pārkraušana. 2019. gadā Baltijas jūras Krievijas piekrastē ar to nodarbojās tikai trīs uzņēmumi.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Visockas osta, kuras specialitāte ir ogļu pārkraušana, plāno pārorientēt daļu jaudu labības pārkraušanai. Tāpat Visockas ostā plānots būvēt labības termināli, vēsta 47news.

Перегрузка угля в мурманском торговом порту в Мурманской области. - Sputnik Latvija
Latvijas tranzītam netiks Krievijas ogles pat optimistiska scenārija gadījumā

Portāls stāsta, ka tuvākajā laikā tiks saskaņota stividoru kompānijas "Port Visockij" nodomu deklarācija (pirmsprojekta dokumentācija), kas paredz izmantot labības pārkraušanai daļu ogļu termināļa jaudas. Tiek izvērtēta iespēja būvēt papildu laukumu šiem mērķiem.

Deklarācija patiešām tiek gatavota, apstiprināja uzņēmuma "Morstroitehlnologija" direktors loģistikas un analītikas jautājumos Aleksandrs Goloivizņins.

"Mēs esam sagatavojuši divas nodomu deklarācijas par labības termināļu celtniecību Visockas ostā. Vienu pasūtījis "Tehnotrans", otru – ogļu apstrādātājs "Port Visockij"," viņš atklāja.

Pēc Golovizņina domām, centieni diversificēt kravas Visockas ostā ir likumsakarīgi: ogļu pieprasījums krītas, perspektīvas ir miglainas, un lielākie spēles dalībnieki cenšas parūpēties par savām investīcijām.

"Port Visockij" varētu būt pirmais terminālis Krievijā, kas tik radikāli reaģē uz ogļu pieprasījuma, tātad – arī cenu lejupslīdi. Termināļa daļēja pārorientācija labvēlīgi ietekmēs arī reģiona ekoloģiju.

"Vienmēr esmu atbalstījis Krievijas ārējās tirdzniecības kravu plūsmu pārorientāciju no trešo valstu ostām uz Krievijas ostām. (..) Man šķiet, šajā procesā jānosaka prioritātes: vispirms jāpaņem izdevīgākās, dārgākās, tehnoloģiskās un ekoloģiski draudzīgākās kravas. Toties ogles, ņemot vērā to ekoloģisko aspektu, pagaidām var pārkraut arī citi," uzskata analītiskā centra "Dorn" direktors Andrejs Karpovs.

Рижский свободный порт - Sputnik Latvija
Ogles pievīlušas: kravu apgrozījums Latvijas ostās joprojām krītas

Viņš atzīmēja, ka ogļu pieprasījuma krišanās dēļ ostu jaudas ogļu kravu apstrādei rietumu virzienā varētu kļūt pārliekas.

Labības termināļa celtniecību Visockas ostā plāno arī kompānija "Tehnotrans" – viens no lielākajiem dzelzceļa operatoriem Krievijā, kura specialitāte ir graudu pārvadāšana.

2020. gada jūnijā "Tehnotrans" nodibināja uzņēmumu "Visockij zernovoi terminal" īpaši projekta realizācijai Visocskas ostā. Taču tagad "Tehnotrans" un "Port Visockij" tiesājas par diviem hektāriem zemes Somu līča krastā.

Avīze "Kommersant" stāsta, ka ogļu kravu plāns ziemeļrietumu virzienā, ko ogļu apstrādes uzņēmumi saskaņoja ar Krievijas dzelzceļiem, 2020. gada pirmajā pusē nav izpildīts par 6,5% (iekrauti 30,2 miljoni tonnu). Ogļu cenas Āzijā ir augstākas, tāpēc ražotāji cenšas iespēju robežās nosūtīt kravas austrumu virzienā.

Ziņu lente
0