Militārais eksperts konstatējis "Pikša sindromu" Igaunijas attieksmē pret Krieviju

CC0 / U.S. Army Europe / Флаги США, Эстонии и НАТО на авиабазе Эмари
Флаги США, Эстонии и НАТО на авиабазе Эмари - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ģenerālštābs redz Igaunijas centienus parādīt, kādas ir valsts iespējas sagādāt nepatikšanas lielajam un nopietnajam kaimiņam.

RĪGA, 16. jūlijs – Sputnik. Latvijas pēdās arī Igaunija paudusi gatavību uzņemt pie sevis amerikāņu militāro kontingentu, ko ASV prezidents Donalds Tramps licis izvest no Vācijas, vēsta Rubaltic.ru. Runa ir par 9,5 tūkstošiem karavīru. Kontingenta izvešanas termiņš un jaunā dislokācijas vieta vēl nav noteikti.

Militārais eksperts, atvaļinātais pulkvedis Viktors Ļitovkins konstatēja, ka Tallinas vēlme ir saprotama – iegūt Vašingtonas atbalstu, paziņot visai pasaulei, ka ir tāda valsts – Igaunija.

"Šeit atmiņā ataust Krilova fabula: "Ai, Piksis! Tad jau laikam stiprs, ja ziloni aprej!" Igaunijai ir "Pikša sindroms" – vēlme demonstrēt iespēju sagādāt nepatikšanas lielam un nopietnam zvēram," teica Ļitovkins sarunā ar Sputnik Latvija.

Eksperts ir pārliecināts, ka Krievija ņems vērā amerikāņu bruņoto spēku klātbūtni pie savām robežām, ja tie tiks dislocēti Igaunijā.

"Jāpatur prātā, ka Emari aviobāzē atrodas amerikāņu lidmašīnas, kas spēj nest kodolbumbas. No turienes līdz Sanktpēterburgai – piecu minūšu lidojums virsskaņas iznīcinātājam. Krievijas Ģenerālštābs visu to redz un ņem vērā. Ja Igaunija vēlas kļūt par Krievijas raķešu mērķi, viņa sekmīgi piepildīs savu sapni," uzsvēra Ļitovkins.

Флаг НАТО - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretāra vietnieks apsprieda "Krievijas draudus" ar Igaunijas AM kancleru

Viņš atgādināja, ka NATO militārā kontingenta dislokācija pie Krievijas robežām pārkāpj Krievijas un NATO Pamata aktu, kas parakstīts Romā 1997. gadā.

"Dokuments aizliedz dislocēt uz robežām būtiskus karaspēka kontingentus. NATO un ASV šo vienošanos noniecina un nekad nav to ievērojušas. Tāpat viņi plāno to neievērot arī tagad," secināja Ļitovkins.

Baltijas valstis regulāri klāsta par it kā augošo Krievijas agresiju. Pēc to lūguma NATO dislocēja reģionā ātrās reaģēšanas spēku bataljonus. Maskava jau vairākkārt uzsvērusi, ka neplāno uzbrukumus nevienā pasaules reģionā. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka NATO vadībai tas ir zināms, tomēr alianses spēki pie KF robežām joprojām aug ar Krievijas "draudu" izdomāto ieganstu.


Ziņu lente
0