Kartupeļi dārgi, toties ir savi tomāti: kā veidojas pārtikas cenas Baltijas valstīs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dārzeņu cenas Baltijas valstu galvaspilsētās manāmi atšķiras. Tās lielā mērā irtekmējusi krīze.

RĪGA, 14. jūlijs— Sputnik. Agroresursu un ekonomikas insttitūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs veicis pārtikas produktu cenu pētījumu Baltijas valstīs. Tas liecina, ka 2020. gada jūnijā lētākās preces bija atrodamas Viļņā, vēsta Tvnet.lv. Pētījumā tika pārbaudītas 40 produktu cenas.

Saņemtie dati liecina, ka kilograms kartupeļu Rīgā kalendārās vasaras pirmajā mēnesī vidēji maksāja 0,51 eiro, bet Tallinā gandrīz divreiz lētāk – tikai 0,25 eiro. Viļņā par kilogramu kartupeļu bija jāsamaksā vidēji 0,29 eiro.

Visdārgākie burkāni arī meklējami Rīgā – kilograms burkānu maksāja 0,7 eiro, bet Tallinā vidēji - 0,67 eiro par kilogramu, Viļņā - 0,53 eiro.

Латвийские ягоды и фрукты на Празднике урожая - Sputnik Latvija
Lieta ir cenā: fermeri un veikali vienojās virzīt vietējās preces, taču ar to ir par maz

Toties gurķi un tomāti Rīgā bija vislētākie, turklāt vēl pašmāju. Šovasar vietējie tomāti bija nopērkami visos monitoringā iekļautajos tīklos, bet Tallinā un Viļņā – tikai dažos.

Turklāt tomātu cena Latvijā bija daudz zemāka, atzīmēja centra vadītāja Inguna Gulbe.

Toties vietējās zemenes tirdzniecības tīklos Latvijā nebija atrodamas, bet Viļņā un Tallinā – tikai vienā tīklā katrā valstī. Speciālisti atzīmēja, ka jūnijam tāda tendence nav raksturīga. Domājams, vietējās zemenes veikalos nebija redzamas tāpēc, ka tika pārdots liels daudzums importēto preču. Tallinā importētās zemenes bija nopērkamas par 1,99 eiro par kilogramu.

Iepriekš vēstīts, ka, ņemot vērā novēloto atļauju ievest Latvijā viesstrādniekus, vietējiem zemniekiem trūkst darba roku ražas novākšanai. Zemenes pūst laukos, vācēju nav. Dažas zemnieku saimniecības aicina darbā ražas vākšanā un sola maksāt labu naudu.

Centra atskaitē minēts, ka dažu produktu cenas gada laikā Latvijā būtiski kritušās. Piemēram, 2019. gadā bietes maksāja 0,72 eiro par kilogramu, šogad - 0,28 eiro. Sīpoli maksāja 1,14 eiro par kilogramu, tagad – 0,56 eiro. Sviests nopērkams par 7,38 eiro par kilogramu, bet 2019. gadā tā vidējā cena bija 9,45 eiro.

Cenas būtiski ietekmējusi arī Covid-19 pandēmija. Īpaši pieprasīti ir produkti, kas var labvēlīgi ietekmēt imūnsistēmas darbu. Piemēram, daudzi pirka ķiplokus cerībā, ka tie palīdzēs izvairīties no vīrusa. Rezultātā tā cena divkāršojās: 2019. gadā ķiploki vidēji maksāja 2,82 eiro par kilogramu, bet 2020. gadā cena sasniedza 4,89 eiro.

Ziņu lente
0