Iepakojums bez latviešu valodas: kas uztrauc farmaceitus zāļu piegādes uz mājām kārtībā

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasЛекарства
Лекарства - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākoties recepšu zāļu piegādi uz mājām piesaka pensionāri laukos, un pakalpojuma popularitāte pieaug; tiesa, var rasties arī neparedzētas grūtības.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Iedzīvotāji arvien biežāk izmanto iespēju saņemt recepšu zāles ar piegādi uz mājām. Šādu pakalpojumu valdība atļāva sniegt pirms dažām nedēļām. Aptiekas ātri pielāgojas jaunajiem noteikumiem, taču atsevišķi nosacījumi viņus uztrauc, vēsta TV3

Divi-trīs eiro par piegādi

Katra aptieka pati izlemj, vai tā piegādās recepšu zāles uz mājām. Viens no noteicošajiem faktoriem – vai farmaceitam ir personīgais automobilis.

Таблетки - Sputnik Latvija
Latvijā atļauts pasūtīt zāles ar piegādi uz mājām: kā tas darbojas

Aptieku tīkla "BENU" pārstāve Vizma Vīksna pastāstīja, ka pakalpojums tiek sniegts reģiona ietvaros. Tas nozīmē, ka zāles netiek vestas no Rīgas uz visām pilsētām, bet no kādas piegādes vietai tuvākās aptiekas. Tas ir svarīgi arī tāpēc, ka piegāde maksā naudu.

Dažādās aptiekās piegādes cena svārstās no 2 līdz 3 eiro. Pagaidām nav bijis gadījumu, ka šī iemesla dēļ kāds būtu atteicies no piegādes. Lai saņemtu zāles ar piegādi uz mājām, ir jābūt elektroniskajai receptei. Pieteikt piegādi iespējams pa telefonu, nosaucot personas kodu.

Pensionāri laukos

Visbiežāk piegādi pasūta pensionāri ar hroniskām slimībām.

"Protams, tā ir tāda reāla normāla farmaceitiska aprūpe, konkrētus medikamentus, kurus vajag regulāri. Es nedomāju, ka kāds pasūtīs, lūdzu, man vienu paciņu pretsāpju tabletes, man te pēkšņi sāp galva un es te negribu nekur iet. Tas tomēr ir šiem hroniskajiem cilvēkiem," atzīmēja Vīksna.

Проверка таблеток на внешний вид - Sputnik Latvija
Aktuāli pandēmijas periodā: kā lai nopērk recepšu zāles citam cilvēkam

Kopumā ar zāļu piegādi uz mājām Latvijā šobrīd nodarbojas 21 aptieka, tai skaitā arī tās, kuras ietilpst lielos tīklos. Vislielākais pieprasījums ir laukos.

Latvijas Farmaceitu biedrībā atzīmē, ka tas nav nekāds brīnums, jo laukos neformāla zāļu piegāde uz mājām pastāvējusi arī līdz šim. Tur cilvēki viens otru pazīst, uz vairākiem ciemiem var būt viena aptieka.

"Skaidrs, ka farmaceits, mājās dodoties, var elementāri aiznest kaimiņu kundzei zāles, kas pati netiek uz aptieku. Tā kā par to nav brīnums. Tas noteikti ir attālums un aptiekas nesasniedzamība, un lauku cilvēku aizņemtība darbos," uzskata Farmaceitu biedrības valdes priekšsēdētāja Dace Ķikute.

Nesaprotami uzraksti

Saskaņā ar noteikumiem, zāles, izņemot psihotropās un narkotiskās, uz mājām drīkst piegādāt ne tikai farmaceiti, bet arī kurjeri un brīvprātīgie. Šeit farmaceiti saskata zināmu risku, turklāt ka pavasarī valdība atļāva piegādāt zāles no jebkuras ES valsts, lai nodrošinātu medikamentu pieejamību.

"Zāles var parādīties nepazīstamos iepakojumos. Respektīvi, aktīvā viela būs, iespējams, ka arī ražotāja nosaukums būs, bet iepakojums var būt cits, var nebūt pat latviešu valodas. Svarīga ir precīza informācija, lai pacients neko nejauktu, lai viņam būtu pārliecība, ka tās ir viņa zāles," saka Ķikute.

Šajā kontekstā ir ļoti svarīgas farmaceitu konsultācijas pa telefonu. Iedzīvotājus lūdz nekautrēties un uzreiz zvanīt, ja rodas kaut kādas neskaidrības.

Профилактика гриппа в ВУЗе Владивостока - Sputnik Latvija
Latvijā ļauts pirkt zāles ar piegādi mājās

Interesanti, ka šī kārtība, kas tika pieņemta pandēmijas apstākļos, atvieglojusi dzīvi tiem, kam ir nepieciešamas zāles, kuras ir jātransportē aukstumā. Tagad tās var piegādāt līdz durvīm aukstuma kastēs.

Tiek prognozēs, ka recepšu zāļu piegādes pieprasījums laukos turpinās pieaugt, jo uz to pāries daudzi pacienti, kuriem medikamentus veda radinieki.

Šobrīd Ministru kabineta noteikumi paredz, ka šāda iespēja būs tikai līdz 1. janvārim, taču aptiekas cer, ka tā tiks pagarināta.

Ziņu lente
0