Čūskas indi nevajag izsūkt! Latvijā sarosījušās odzes

© Sputnik / Игорь Подгорный / Pāriet pie mediju bankasГадюка обыкновенная.
Гадюка обыкновенная. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izplatītais viedoklis par to, ka odzes koduma gadījumā inde steigšus jāizsūc no brūces, ir kļūdains! Mediķi brīdina: ķermeņa daļai, kurā čūska iekodusi, jābūt miera stāvoklī.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Latvijā krietni vien sarosījušās odzes. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests vēsta, ka no 1. maija slimnīcās nokļuvuši 18 odžu sakosti cilvēki, vēsta TVnet.lv.

Гадюка обыкновенная - Sputnik Latvija
Čūska pusdienās: mediķi lūdz nekrist panikā koronavīrusa dēļ

2019. gadā no maija līdz septembrim bija sakosti 38 cilvēki, bet 2018. gadā minētajā periodā čūsku koduma dēļ slimnīcā bija spiesti ārstēties 56 cilvēki.

Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Gaiļezers" toksikologs Roberts Stašinskis brīdina, ka nav ieteicams censties izsūkt vai izspiest indi no brūces, ja sakodusi odze.

Galvenais uzdevums – neļaut indei izplatīties organismā, tātad ķermeņa daļai, kurā čūska iekodusi, jābūt miera stāvoklī. Virs koduma vietas jāuzliek kaut kas auksts, lai asinsvadi sašaurinātos.

Vienlaikus nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība, lai mediķi pēc iespējas ātrāk nokļūtu pie cietušā – ja pacientam sāksies anafilaktiskais šoks, asinsspiediens strauji kritīsies, un iespējams letāls iznākums.

Odžu sakostos pacientus slimnīcā glābj ar specifiskām zālēm vai – smagos gadījumos – ar asins pārliešanu.

Latvijā vienīgās sastopamās indīgās čūskas ir odzes. Un tās cilvēkam tīši neuzbruks. Gluži pretēji, čūska cenšas izvairīties no tikšanās ar cilvēku un aizbēgt.

На здоровье: с питоном на шее - Sputnik Latvija
Video
Paskatieties, kā daudzbērnu ģimene Čeļabinskā ārstējas ar čūskām

Tāpēc pašiem cilvēkiem nāktos uzmanīties, neiztraucēt čūsku, pēkšņi parādoties. Piemēram, ja gribat apsēsties mežā uz celma, paskatieties, vai uz tā jau neatpūšas čūska.

Rīgas Zooloģiskā dārza speciālists Māris Lielkalns pastāstīja, ka čūskām nepatīk nopļauti zālāji, toties tām nav ne mazāko iebildumu pret pārtikas atkritumiem un komposta kaudzēm, kur, iespējams, mīt peles. Bez tam čūskas mīt dīķos.

Ar čūsku cilvēki pārsvarā sastopas mežos un pļavās. Protams, zālē odzi ir viegli pamanīt un nobiedēt.

Ziņu lente
0