Suiti pret reformu: Alsungas novads nav gatavs apvienoties

© Симона АлексееваСуйты
Суйты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekšējās administratīvi teritoriālās reformas laikā suitiem izdevās aizstāvēt savas tiesības uz atsevišķu novadu.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Alsungas novadā dzīvojošie suiti joprojām nav samierinājušies ar to, ka administratīvi teritoriālās reformas ietvaros viņus apvienos ar Kuldīgas novadu, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Suiti ir etniska grupa, kura dzīvo Latvijā galvenokārt Alsungas novada un kaimiņu pašvaldību teritorijā. Suiti ir saglabājuši savas īpašās tradīcijas, valodu un dziedāšanas stilu.

Kopš pērnā gada rudens suitu dziesmas sākušas skanēt protestu akcijās pret administratīvi teritoriālo reformu.

Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents izsludinājis administratīvi teritoriālās reformas likumu

Jāsaka, ka Alsungas pašvaldība visaktīvāk uzstājās pret reformu, pieprasot vai nu saglabāt novada autonomiju, vai arī izveidot jaunu, Suitu novadu. Pērnā gada augustā Alsungas novada domes deputāti vienkārši aizgāja no tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci, jo tā arī nesaņēma atbildi ne uz vienu no saviem jautājumiem.

"Šobrīd savā novadā mēs paši varam vēlēt deputātus, pulcēties kopā un pieņemt lēmumus, ko mēs darīsim, kurā virzienā jāiet. Otrkārt, neviens nevar mums apstiprinoši pateikts, ka pēc šīs reformas noteikti kļūs labāk. Neviens nevar garantēt, ka nauda, kuru mēs šeit pelnām, neaizies uz centru," uzsvēra Daiga Kalniņa, Alsungas novada domes vadītāja.

Tāpat novadā nav pārliecināti, ka jaunajā domē spēs iekļūt kaut vai viens Alsungas pārstāvis.

Nacionālā apvienība iepriekš piedāvāja izveidot vienotu kultūrvēsturisko telpu suitiem, taču citā formātā: pievienot Kuldīgas novadam Ventspils novadā esošo Jūrkalnes pagastu. Šo ideju atbalstīja arī Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Atzīmēsim, ka suiti aizstāvēja savas tiesības neapvienoties ar citiem novadiem arī 2009. gada administratīvās reformas gaitā. Toreiz, lai nepieļautu Alsungas sadali, suiti piedraudēja uz dienu izsludināt savu neatkarību no Latvijas un paziņot par neatkarīgas valsts izveidi.

Ziņu lente
0