Politika

Deputāts: pēc tiesas verdikta labklājības ministrei derētu pamest savu amatu

© Saeima / Ernests DinkaМинистр благосостояния Латвии Рамона Петравича
Министр благосостояния Латвии Рамона Петравича  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms vēršanās Satversmes tiesā tiesībsargs daudzkārt norādījis uz nopietniem sociālās aizsardzības sistēmas trūkumiem Latvijā, taču labklājības ministre nereaģēja uz šiem signāliem, atzīmēja Saeimas atbildīgās komisijas deputāts Andrejs Klementjevs.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Pēc Satversmes tiesas lēmuma par garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa neatbilstību Satversmei labklājības ministrei Ramonai Petravičai derētu demisionēt, uzskata Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts Andrejs Klementjevs ("Saskaņa"), vēsta Neatkarīgā

Klementjevs ir pārliecināts, ka šāds tiesas lēmums ir visas sociālās aizsardzības sistēmas vērtējumus, kura jau sen bija jāreformē.

"Šis spriedums ir tikai par vienu no pabalstiem - GMI, jo tiesībsargs nevarēja vērsties pret visu sociālās aizsardzības sistēmu.

Pēc tāda sprieduma atbildīgajai ministrei vajadzētu atkāpties no amata. Tiesībsargs ļoti bieži vērsies komisijā un pie ministres, ka šo sistēmu vajag pārskatīt. Arī Valsts kontrole pateikusi, ka sistēma neatbilst mūsdienīgai sociālai politikai. Ministrei vajadzēja reaģēt pēc pirmā signāla.

Vēršanās tiesā bija izmisuma solis. Mēs pazaudējām ļoti daudz laika.

Tas parāda, ka ministre neorientējas nozarē, tā ir tieša Petravičas atbildība," saka Klementjevs.

Конституционный суд Латвийской Республики - Sputnik Latvija
Minimālais ienākumu līmenis Latvijā ir atzīts par Satversmei neatbilstošu

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Sputnik. Satversmes tiesa konstatējusi, ka garantētais minimālais ienākumu līmenis neatbilst Satversmei. Šobrīd GMI sastāda 64 eiro, un ar to acīmredzami nepietiek, lai nodrošinātu cilvēku bāziskās vajadzības, atzīmēja tiesneši. Turklāt GMI līmenis tiek noteikts politiskas vienošanās rezultātā, nekādas aprēķina metodikas tam nepastāv.

Tagad Saeimai un valdībai ir jālikvidē šie trūkumi līdz 2021. gada 1. janvārim. Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele uzsvēra, ka GMI jautājumam jābūt prioritāram nākamā gada budžeta pieņemšanas laikā.

Plašāk par garantētā minimālā ienākuma nodrošināšanu iespējams uzzināt krievu valodā sastādītajā Sputnik Latvija infografikā.

Ziņu lente
0