Publicēti dokumenti par Sarkanās armijas panākumiem kara pirmajās dienās

© Sputnik / Олег Кнорринг / Pāriet pie mediju bankasЗенитный расчет сил Красной армии на улицах Тулы, 1941 год
Зенитный расчет сил Красной армии на улицах Тулы, 1941 год - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi dokumentus, kas veltīt Lielā Tēvijas kara pirmajām dienām.

RĪGA, 20. jūnijs Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija savā vietnē atklājusi nodaļu, kas veltīta Lielā Tēvijas kara sākumam, tajā publicēti iepriekš aizslepenoti dokumenti, vēstīja AM  Informācijas un plašsaziņas departaments.

Vietnē publicētas Sarkanās armijas operatīvās un izlūkošanas atskaites, ziņas no frontēm, šifrēti vēstijumi, kā arī pirmo cīņu dalībnieku atmiņas un ieraksti dienasgrāmatās.

Dokumenti liecina, ka pirmajās kara dienās Sarkanajai armijai atsevišķos frontes iecirkņos izdevās atsist fašistu uzbrukumu un atspiest pāri PSRS robežai. Piemēram, tas izdevās 6. armijas daļām Russkaja Rava rajonā Ļvovas apgabalā – tās sakāva pretinieku un tikai 23. jūnijā vien iznīcināja 50 vācu lidmašīnas.

Псковский Кремль в ночной иллюминации - Sputnik Latvija
Krievijas FDD publicējis dokumentus par nacistu zvērībām Pleskavas apgabalā

Vietne publicēta Sarkanās armijas Ģenerālštāba operatīvā atskaite, kas liecina: Dienvidrietumu frontes 12. armija neitralizējusi līdz 800 vācu karavīrus. 24. jūnijā frontes aviācija likcidēja 177 pretinieka lidmašīnas un sešus tankus.

"Tanku divīzija, ko pretinieks ieveda pārrāvumā no Skaudviles uz Kražiem (Lietuva), tika sagaidīta ar 9. prettanku brigādes uguni... Cīņas rezultātā tanku divīzija cieta zaudējumus, atstāja daļu tanku cīņas laukā un nekārtīgi atkāpās uz Skaudvili. Sagūstīti divi vācu virsnieki," teikts atslepenotajos materiālos.

Tāpat dokumentos stāstīs, ka Sarkanās armijas komandieri, kam Lielā Tēvijas kara pirmajās dienās nācās sadurties ar fašistiem, atzīmēja, ka vācieši labi prot apieties ar ieročiem, tomēr ir gļēvi.

"Runājot par ienaidnieka vājām vietām, komandieri atzīmēja, ka "naktīs vācieši neuzbrūk", demonstrē "bezrūpību, tanku vienībām apstājoties uz atpūtu", ienaidnieka artilēristi strādā, nepievēršot uzmanību uguns efektivitātei, "vienīgi ar mērķi parādīt savas apšaudes spēku", un kopumā - "vācieši uzbrūk metodiski, saskaņā ar sarakstu"," pastāstīja Aizsardzības ministrijā.

Daudzi komandieri norādīja, ka vācieši prot efektīvi pielietot mīnmetējus un labi organizēt kājnieku sadarbību ar aviāciju ar signālraķešu palīdzību. Kauju dalībnieki atzīmēja, ka brīdī, kad sarkanarmieši ar "urā" kliedzieniem devās tuvcīņā, fašisti metās bēgt, bieži vien, parādoties kaut vienam padomju iznīcinātājam vācu bumbvedēji steigšus pazuda.

Ziņu lente
0