Banka ABLV iejaukta priekšvēlēšanu skandālā Baltkrievijā

© Sputnik / Sergey MelkonovБанк ABLV
Банк ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā nedēļā bankā ABLV notika plaša kratīšana, bet šonedēļ Baltkrievijas prezidenta kandidāts apsūdzēts par 430 miljonu dolāru izvešanu uz bankas kontiem.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Baltkrievijas prezidenta kandidāts Viktors Babariko apsūdzēts par naudas līdzekļu vairāk nekā 430 miljonu dolāru apmērā izvešanu no "Belgazprombank" kontiem uz Latvijas banku ABLV, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Divdesmit gadus Babariko bija "Belgazprombank" Krievijas bankas "Gazprombank" meitasuzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Cita starpā valstī viņš pazīstams kā labdarības fonda dibinātājs un mecenāts, kurš sekmēja Franciska Skorīni autentiskās Bībeles, Marka Šagāla, Haima Sutina un Leona Baksta gleznu atgriešanos republikā. Šī gada maijā viņš balotējās Baltkrievijas prezidenta postenim un tika uzskatīts par vienu no nopietnākajiem kandidātiem.

18. jūnija rītā noskaidrojās, ka Babariko un viņa dēls Eduards (priekšvēlēšanu štāba vadītājs) nogādāti Finansiālās izmeklēšanas departamentā, lai dotu liecības "Belgazprombank" lietā. Vienlaikus bijušā baņķiera mājās Močanu ciemā netālu no Minskas notika kratīšana.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Ilmārs Rimšēvičs: sapnis, ka Latvija varētu būt finanšu centrs, ir izsapņots

Ceturtdienas vakarā Valsts kontroles komitejas priekšsēdētājs Ivans Tertels valsts telekanālu ēterā informēja, ka Babariko un viņa dēls ir aizturēti. Ierosinātas sešas krimināllietas atbilstoši pantiem par izvairīšanos no nodokļu un nodevu nomaksas īpaši lielos apmēros, noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizāciju, laupīšanu īpaši lielos apmēros, krāpšanos, kukuļņemšanu un kukuļdošanu. Aizturēti aptuveni 20 cilvēki.

Resora sniegtā informācija liecina, ka cita starpā tiek izmeklēta naudas līdzekļu vairāk nekā 430 miljonu dolāru nelikumīga izvešana vairāku gadu laikā no "Belgazprombank" konta uz Latvijas banku ABLV. Atzīmēsim, ka pagājušajā nedēļā bankas ABLV telpās Latvijā notika plaša kratīšana, kurā piedalījās darbinieki no visām Latvijas iestādēm, kas nodarbojas ar kriminālnoziegumu izmeklēšanu.

Mediji vēsta, ka lietas ietvaros tika nopratināts ABLV Bank bijušais īpašnieks Ernests Bernis (viņam lietā nekāds statuss nav piešķirts). Viņa advokāts Jānis Kārkliņš pastāstīja žurnālistiem, ka lieta saistīta ar bankas ārvalstu klientiem, kuri iespējams, pastrādājuši noziegumu.

Izmeklēšanas fonā Baltkrievijas Nacionālā banka nolēmusi atstādināt "Belgazprombank" pašreizējo valdi un iecelt pagaidu administrāciju, ko vadīs Nadežda Jermakova. Bankas galvenie akcionāri – "Gazprom" un "Gazprombank" uzskata, ka šīs darbības ir nelikumīgas un neatbilst Baltkrievijas un EES tiesiskajām normām.

Ziņu lente
0