Urbanovičs: Latvija top arvien latviskāka un nabadzīgāka

© Sputnik / Sergey MelkonovЗаброшенный деревянный дом на Кипсале
Заброшенный деревянный дом на Кипсале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Latvijas Universitātes profesora Mihaila Hazana vērtējumu, emigrācijas radītie zaudējumi sastāda ap 100 miljardiem eiro – tie ir gan nesaņemtie sociālie nodokļi, gan neizveidotās darbavietas, kuras ved pie ražošanas krišanās un ekonomiskās recesijas.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Krievi Latvijā sadzirdējuši politiskās elites signālu un arvien biežāk pamet valsti. Nacionāļi var līksmot – ar katru migrācijas vilni valsts top arvien latviskāka. Taču arī tukšāka un nabadzīgāka, uzrakstīja Press.lv partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs. Šādi viņš komentēja Latvijas Universitātes veikto migrācijas pētījumu.

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūts veica migrācijas pētījumu, kurā noskaidrojies: gandrīz puse no nesen aizbraukušajiem par prombraukšanas iemeslu nosauca neapmierinātību ar sabiedriski politiskajiem procesiem un vidi Latvijā. Starp valsti pametušajiem 2000.-2014. gadā šādu atbilžu bija mazāk – vien 40%. Nespēja atrast darbu Latvijā un finanšu grūtības nosauca vien katrs trešais no nesen aizbraukušajiem. Šis iemesls bija daudz populārāks starp emigrantiem, kuri brauca prom līdz 2015. gadam – tā atbildēja 46-49%, pastāstīja LU profesors Mihails Hazans. Pēc etniskā sastāva 31% Latviju pametušo laika posmā no 2011. līdz 2019. gadam bija krievi.

Марш в защиту русских школ Наш выбор. 15 сентября 2018 г. - Sputnik Latvija
Krievi brauc prom, Latvijā runās latviski: Lindermans par nacionālistiem un diskrimināciju

Urbanovičs, komentējot pētījumu, atzīmēja: tas fakts, ka citu tautību pārstāvji, kuri pēdējā laikā pametuši Latviju, par aizbraukšanas iemeslu pēc motivācijas vairāk nopelnīt minēja neapmierinātību ar sociālo un politisko vidi Latvijā, parāda – cilvēki ir ņēmuši vērā signālus, kurus ilgus gadus dāsni translējusi politiskā elite.

"Izglītība ne valsts valodā ir nevēlama kopš paša bērnudārza, un pilnībā nepieļaujama skolā un augstskolā; tavs dzīves veids un domāšana nav valstiska; tavu patriotismu iespējams mērīt ar to datumu, kad tu piemini savus karā bojāgājušos tuviniekus; ja tu vēlēšanās balso par parlamentā visplašāk pārstāvēto partiju, tev nav vietas militārajā dienestā; tev ir tiesības maksāt nodokļus, taču tu nevari gribēt, lai sabiedriskā televīzija raidītu tavā dzimtajā valodā; tavas valsts valdības premjerministra sapnis ir asimilēt tavus bērnus, jo "mums vajag, lai tie krievi, kuri šeit aug, izaug par latviešiem".

Dažkārt slēpti, dažkārt absolūti tieši skan mājieni, ka Latvija bez tevis iztiks.

Nacionāļi var līksmot – ar katru migrācijas vilni mūsu valsts top arvien latviskāka!" uzrakstīja Urbanovičs.

Tomēr viņš piebilda, ka ar katru prombraucēju uz ārzemēm Latvija kļūst arī tukšāka un nabadzīgāka. "Kas samaksās par cietumu, par koncertzāli, kas atdos aizņemtos miljardus? Nodokļiem nav tautības," nobeigumā raksta politiķis.

Ziņu lente
0