"Iegājām atsevišķi, iziesim kopā": Baltija gatavojas otram Covid-19 vilnim

© AP Photo / Mindaugas KulbisМолодожены в Вильнюсе
Молодожены в Вильнюсе  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministriju vadītāji grasās kopīgiem spēkiem gatavoties otrajam koronavīrusa vilnim.

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. Baltijas valstis un Polija ir gatavas koordinēt savu rīcību otra koronavīrusa viļņa gadījumā, paziņoja preses konferencē Viļņā Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs, raksta Sputnik Lietuva.

Baltijas valstu un Polijas ĀM vadītāji brīvdienās tikās klātienē Lietuvas galvaspilsētā, lai apspriestu Covid-19 situācijas koordināciju ES līmenī, ārējo robežu atvēršanu un drošības politikas problēmas.

"Ja šai krīzē mēs iegājām katrs atsevišķi, nacionālā nozīmē ar vienpusējiem lēmumiem, tad vismaz iziet vajadzētu koordinēti," paziņoja Linkēvičs.

Otrais koronavīrusa izplatības vilnis jau ir sācies Irānā un Izraēlā, paziņoja šodien Latvijas Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis. Vai Latvijā būs otrais vilnis un kad, pagaidām nav zināms, taču ir skaidrs, ka vīruss neizzudīs pats par sevi, piebilda viņš.

Pēc Lietuvas ĀM vadītāja sacītā, ja otrais vilnis pastāvīgi tiks apspriests starp Baltijas valstīm un Poliju, tad visi būs labāk gatavi tam.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pateica, ka pēc pirmā viļņa kļuvusi acīmredzama lielākas koordinācijas nepieciešamība, sevišķi lēmumu pieņemšanā par robežām un pilsoņu iespējam atgriezties no ārvalstīm.

"Tagad mēs jau saprotam, ka bija vajadzīga labāka koordinācija – īpaši pieņemot lēmumus par robežu slēgšanu un repatriāciju, pilsoņi iestrēga visā Eiropā un arī ārpus tās robežām. Tas ir tas, ko mēs tiešām negribētu pieļaut, ja nāktu otrais vilnis," sacīja Latvijas ĀM vadītājs.

"Ar Covid-19 saslimšanu nāksies sadzīvot ilgi, tādēļ mēs nevaram zaudēt modrību un mums ir jābūt joprojām piesardzīgiem. Izšķiroša nozīme ir vienotībai un sadarbībai, savstarpējam darbam, ciešai un regulārai informācijas apmaiņai," piebilda viņš.

Igaunijas ĀM vadītājs Urmass Reinsalu pateica, ka galvenā mācība, kas gūta situācijā ar Covid-19, ir izpratne par to, ka "ātrums ir noteicošais faktors".

Tāpat viņš atzīmēja, ka jābūt ļoti piesardzīgiem cilvēku pārvietošanās atjaunošanā Šengenas ietvaros un vienmēr jābūt gataviem negatīvam scenārijam.

Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs paziņa, ka Covid-19 gadījumu statistika Polijā un Baltijas valstīs ir "ievērojami labāka, nekā citās Eiropas valstīs, un tas demonstrē, ka mūsu valdības strādājušas efektīvi un pieņēma pareizus lēmumus".

Tāpat Polijas ĀM vadītājs uzsvēra sadarbības nozīmi, paziņojot, ka "neviena valsts viena pati nav spējīga tikt galā ar vīrusu".

Ziņu lente
0