Politika

Saeima apstiprinājusi valodas kvotas TV. RTR pamata paketē nebūs

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Саласпилсе в День освобождения узников нацистских концлагерей, 11 апреля 2019
В Саласпилсе в День освобождения узников нацистских концлагерей, 11 апреля 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīvā valstī vari skatīties, ko gribi, tikai par atsevišķu samaksu, atzīmēja Cilvēktiesību komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš sēdē, kurā tika apstiprinātas valodas kvotas televīzijā.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Saeima 11. jūnijā galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā par valodas kvotām televīzijā, vēsta parlamenta vietne. Tagad teleoperatoru piedāvājumā 80% programmu pamata paketē būs jābūt sākotnēji ražotām Eiropas Savienības vai Eiropas ekonomiskās zonas oficiālajās valodās. Tā kā krievu valodas starp tām nav, pēc būtības, grozījumi ierobežo televīziju krievu valodā.

Bez tam programu pamatpaketē būs aizliegts iekļaut telekanālus, pret kuriem pēdējo triju gadu laikā attiecināti retranslācijas aizliegumi, ko uzliek NEPLP. Tāds ierosinājums ienāca no "Attīstībai/Par!", izskatot likumprojektu komisijā, tomēr šīs partijas deputāte ieteica to pieņemt valodas kvotas vietā. Gala dokumentā šīs normas papildina viena otru.

Латвийское телевидение - Sputnik Latvija
Telekanāls LTV7 no 2021. gada pārtrauks raidīt krievu valodā

Saeimas sēdē (tās stenogramma publicēta parlamenta vietnē) deputāti neslēpa, ka runa ir par kanālu "Rossija RTR", kura retranslācija bija aizliegta uz trim mēnešiem 2019. gada janvārī (iepriekš līdzīgs aizliegums bija noteikts 2016. gadā). Cilvēktiesību komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš piezīmēja, ka pagaidām tas ir vienīgais kanāls, uz ko tiks attiecināts ierobežojums.

Savukārt par skatītāju tiesībām uz brīvu piekļuvi informācijai Kaimiņš izteicās īsi. Viņš uzskata, ka brīvā valstī vari skatīties, ko gribi, tikai tad jāmaksā vairāk un jāņem papildu paketes.

Jaunajai normai jāstājas spēkā no 2021. gada 1. jūlija.

Ziņu lente
0