Nodzisa gaisma operāciju telpās: kā ar avāriju Rīgā tika galā ķirurgi

CC BY-SA 3.0 / mikroskops / Gaiļezers(cropped image)Рижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektrības padeves pārrāvuma dēļ varētu būt bojāta 2019. gadā Rīgas Austrumu slimnīcas iegādātā Baltijā modernākā magnētiskās rezonanses iekārta.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Ar nopietnām elektrības atslēgšanās sekām saskārusies Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS), vēsta "TV3 Ziņas".

Otrdienas rītā, 9. jūnijā, bez strāvas palika 160 tūkstoši "Sadales tīkli" klientu, kuri dzīvo Daugavas labajā krastā Rīgā. Nekursēja vilcieni no posmā Mangaļi – Skulte, sabiedriskais transports bija praktiski paralizēts, nestrādāja luksofori.

Акция протеста медиков у здания Сейма. - Sputnik Latvija
Naudas maz, mirst pārāk agri: EK atkal aizrāda Latvijai par trūcīgo veselības aprūpi

Gaisma nodzisa arī Rīgas Austrumu slimnīcā. Pagāja desmit minūtes līdz brīdim, kamēr ieslēdzās ģeneratori, kuri nodrošināja elektrību operāciju blokiem, intensīvās terapijas nodaļām un palātām.

"Pārslēdzas no viena tīkla uz otru. Šoreiz abas līnijas bija bez strāvas! Pirmo reizi kas tāds bija!" pastāstīja slimnīcas tehniskais direktors Pjotrs Harlamovs.

Elektroenerģijas atslēgšanās brīdī 14 operāciju zālēs notika operācijas, taču, kā vēsta slimnīca, neviens no pacientiem nav cietis.

"Tas bija viens no lēmumiem, kuru nācās pieņemt, – nezinot, cik ilgs būs elektrības padeves traucējums, pieņēmām lēmumu pabeigt visas iesāktās operācijas un nevienu jaunu operāciju neuzsākt, kamēr nav skaidrības, cik ilgi šāda ārkārtas situācija norisināsies," norādīja RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Taču zaudējumu apmēru vēl tikai būs jānovērtē: strāvas pārrāvuma dēļ varētu būt bojāta 2019. gadā iegādātā Baltijā modernākā magnētiskās rezonanses iekārta, kura izmaksājusi 1,4 miljonus eiro.

Послеоперационная палата в больнице - Sputnik Latvija
Piemaksājiet 10 eiro par ārsta tērpu: medicīna Latvijā kļuvusi dārgāka

"Nepieciešams investēt līdzekļus ne tikai ģeneratoros, bet īslaicīgās strāvas padeves avotos, saucamajos "upšos", kas nodrošina lēzenāku pāreju no brīža, kad pazūd ārējā elektrība, līdz brīdim, kad ieslēdzas ģenerators. Tas nodrošina 15-30 minūtēm darbību. Tādu iekārtu visur nav, neesam varējuši atļauties iegādāties. Raudzīsimies, vai nav bojājumi magnētiskās rezonanses iekārtām, kas ir ļoti jutīgas uz elektrības pārrāvumiem," atzīmēja viņš.

"Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks paskaidroja, ka plkst. 9:38 kabeļa ar 330 kV jaudu atslēgšanās dēļ starp TEC-1 un Imantas apakšstaciju atslēdzās elektroenerģijas ģenerācija TEC-2, kas izraisīja pārslodzi tīklā.

Elektrokabeļa bojājuma iemesls pagaidām nav noteikts, taču tas varēja būt saistīts ar izolācijas materiāla bojājumu, ko varēja izraisīt iepriekšējās dienas notikušās lietusgāzes vai zibens spēriens.

Plkst. 11:14 elektrības padeve tika pilnībā atjaunota.

Ziņu lente
0