Rīgā guļ tonnām atkritumu: kas vēl nav noslēdzis līgumu

© Sputnik / Sergey MelkonovПикет – "Нет монополии! Нет TIrIga" у здания Рижской думы
Пикет – Нет монополии! Нет TIrIga у здания Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažas fiziskas un juridiskas personas kaut kādu iemeslu dēļ vēl nav noslēgušas līgumus par atkritumu izvešanu.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Jaunos atkritumu apsaimniekošanas līgumus Rīgā noslēguši 85% klientu. Labāk process ritējis fiziskajām personām, aktīvākie bija iedzīvotāji Vidzemes priekšpilsētā un Ziemeļu rajonā, kur līgumi ir teju visiem, stāsta Latvijas Radio.

Jaunā atkritumu apsaimniekošanas kārtība Rīgā stājās spēkā 20. maijā. Tā paredz, ka turpmāk pilsēta sadalīta četrās zonās, kurās pakalpojumus nodrošina uzņēmumi "Clean R", "Eco Baltia vide" un pilnsabiedrība "Lautus vide", kurā apvienojušās kompānijas "Lautus" un "Pilsētvides serviss".

Мусорный бак в Риге - Sputnik Latvija
Rīga slīkst atkritumos

Daudziem rīdziniekiem atkritumu apsaimniekotājs ir mainījies. Piemēram, Jāņa Medena gružus Pudiķa ielā izved ne vairs "Clean R", bet gan "Eco Baltia vide". Jaunā kompānija norunātajā datumā izvedusi šķirojamos atkritumus, bet sadzīves kopējo gružu konteiners iztukšots dienu pēc norunātā laikā. Taču rīdzinieks ir neziņā, vai par dalītajiem atkritumiem tiešām būs jāmaksā.

Kompānija "Eco Baltia vide" paskaidroja, ka Pudiķa ielas namsaimniekam par šķiroto atkritumu izvešanu nebūs jāmaksā, jo tos gan noteiktajā grafikā, gan ārpus tā savāc bez maksas.

Arī "Clean R" informēja, ka šķirotos atkritumus visiem klientiem izved par velti. Jaunos līgumus noslēguši ap 90% klientu, un rādītājs esot vērtējams kā apmierinošs.

Tomēr tonnām rīdzinieku mēslu izvesti vēl netiek. To apliecināja Rīgas domes Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe. Liels skaits privātmāju un juridisko personu vēl nav noslēgušas attiecīgos līgumus, pārsvarā – tie privātmāju īpašnieki, kuru atkritumi tiek izvesti reti, un uzņēmumi, kam Rīgā ir tikai oficiālā adrese, bet ne telpas, savukārt citi šajā laikā darbu apturējuši, līdz ar to atkritumus nemaz neradot. Taču šur tur atkritumi krājas.

Улица Волгунтес в рижском районе Плескодале - Sputnik Latvija
Brauciens par 4 eiro, maksa par dzīvokli – 300: ar ko rīdziniekiem draud "Māršala plāns"

Rīgas dome aicināja galvaspilsētas namu apsaimniekotājus problēmu gadījumos tās risināt pašiem, nevis mudināt iedzīvotājus vērsties pie atkritumu kompānijas, jo, pirmkārt, tas ir apsaimniekotāja pienākums, bet, otrkārt, skaitliski liels sūdzību skaits kavē to apstrādi.

Iepriekš vēstīts, ka strīdi par atkritumu apsaimniekošanu lika pamatu Rīgas domes atlaišānai. Galvaspilsētas vadība plānoja uzticēt uz 20 gadiem atkritumu izvešanu AS "Tīrīga", taču Konkurences padome darījumu aizliedza un lika pagarināt pašreizējos atkritumu apsaimniekošaas līgumus, savukārt valdība izsludināja ārkārtas situāciju Rīgā līdz decembrim un vēlāk pagarināja līdz marta vidum.

Tikai 5.martā Rīgas dome un Vides aizsardzības un regionālās attīstības ministrija vienojās par atkritumu izvešanas noteikumiem, lai to apsaimniekošana atsāktos agrākajā režīmā. Tomēr tagad ir skaidrs, ka pāreja nav bijusi gluda.

Ziņu lente
0