Politika

Novada domes deputātei atņēma mandātu par sēžu neapmeklēšanu ārkārtējās situācijas laikā

© Sputnik / Алексей ДружининПортфель с документами
Портфель с документами  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ogres domes deputātei Ilgai Vecziediņai anulēja mandātu par astoņu sēžu pēc kārtas neapmeklēšanu; pati Vecziediņa uzstāj, ka palūdza organizēt viņai attālinātu darba režīmu uz ārkārtējās situācijas laiku, jo viņa atrodas riska zonā veselības stāvokļa dēļ.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Ogres novada pašvaldība atņēmusi deputātes mandātu Ilgai Vecziediņai dēļ tā, ka viņa nepiedalījās astoņās sēdēs pēc kārtas, raksta Lsm.lv.

Vecziediņa paziņoja, ka izlaida sēdes, jo atrodas riska grupā un valstī izsludinātajā ārkārtējā situācijā palūdza sniegt viņai iespēju piedalīties sēdēs attālināti.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Bezdarbniekiem Latvijā izmaksājuši jau aptuveni 130 tūkstošus eiro

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā atzīmēja, ka novadiem ir tiesības rīkot sēdes attālināti, taču Ogres novads nemainīja savu reglamentu, tādēļ visiem deputātiem bija jāapmeklē sēdes klātienē.

"Šajā gadījumā attaisnojošs iemesls varētu būt veselības stāvoklis, bet būtu nepieciešams kādas kompetentas institūcijas vai kompetenta speciālista izdota izziņa vai slimības lapa, ka situācija ir tāda, ka persona nevar apmeklēt klātienē sēdes. Ja tas nav noticis un šis attaisnojošais iemesls nav apliecināts ar speciālista vērtējumu, tad mūsu ieskatā no likumības viedokļa mēs šeit neredzam pamatu iejaukties konkrētajā lēmumā," atzīmēja ministrijas pārstāve Ilze Oša.

Vecziediņa speciāli sasauktā ārkārtas sēdē paskaidroja, ka pirms ārkārtējās situācijas režīma viņai bijusi gripa un elpceļu saslimšana. Taču slimības lapu viņa neesot varējusi paņemt, jo 3 gadu laikā noteiktais limits ārstēšanās pabalsta saņemšanai ticis izsmelts.

"Ģimenes ārsts to zina, es nemitīgi sazinājos arī ar domes kancelejas darbiniekiem, līdz ar neuzskatu, ka es būtu rīkojusies nepareizi. Bet esmu gaidījusi un lūgusi atbalstu no domes puses nodrošināt man balsojumu par katru no šiem lēmumprojektiem, kas šeit notiek," atzīmēja viņa.

Полицейские и лидер ФНВ Валентин Еремеев. - Sputnik Latvija
Arestēja un publiski pārmeklēja: TVF līderis par piketu pie Brīvības pieminekļa

Tiek ziņots, ka no 13 deputātiem, kuri piedalījās balsojumā par mandāta atņemšanu Vecziediņai, 11 izteicās par šāda lēmuma pieņemšanu.

Iepriekš Sputnik Latvija sniedza Saeimas sēžu neapmeklēšanas statistiku par 2019. gadu. Izrādījies, ka tikai četri Saeimas deputāti apmeklēja visas parlamenta sēdes. Deputātiem, kuri sistemātiski neapmeklē Saeimas sēdes bez attaisnojoša iemesla, samazina algas. Tā, piemēram, 2018. gadā, apkopojot ziemas sesijas statistisku, par 20% tika samazinātas deputātu Ilmāra Latkovska un Arvīda Platpera algas.

Par attaisnojošu neierašanās iemeslu sēdē Saeima uzskata komandējumus, atvaļinājumus, kā arī neierašanos slimības dēļ ar attiecīgu ārsta izziņu. Pārējie gadījumi tiek uzskatīti par nepamatotiem.

Ziņu lente
0