Lietuvas medicīnas zinātņu doktors: vakcīna pret masalām var palīdzēt pret Covid-19

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasЛаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном
Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čapilnsks pastāstīja par pētījumu, kurā zinātnieki ieraudzīja saikni starp vakcināciju pret masalām un slimības gaitu.

RĪGA, 24. maijs – Sputnik. Pētījumi liecina, ka vakcīna pret masalām var palīdzēt cīņā ar koronavīrusu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Lietuvas Infekcijas slimību un AIDS profilakses centra (ULAC) vadītāja, medicīnas zinātņu doktora Sauļa Čaplinska paziņojumu Facebook.

ULAC vadītājs pastāstīja par pētījumu, kurš tika publicēts Starptautiskajā žurnālā par vēzi un biomedicīniskajiem pētījumiem. Tajā tiek ziņots, ka vīrusa līdzības ar masalām dēļ starp vakcīnām pret Covid-19 un masalām var notikt krusteniska reaktivitāte. Rezultātā reakcija izraisa imūno atbildi.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Imunologs nosauca Covid-19 epidēmijas beigu nosacījumu katrā valstī

Čaplinsks skaidro, ka, piemēram, Itālijā Covid-19 saslimstības un mirstības attiecība bijusi augstāka, nekā Ķīnā. Tā kā vakcinēšanās līmenis pret masalām Itālijā ir zemāks, nekā Ķīnā, pētnieki izteica pieņēmumu, ka vakcīna pret masalām spēj nodrošināt daļēju aizsardzību no Covid-19. Saskaņā ar pētījuma datiem, vakcinētajiem slimības gaita kļūst mīkstāka, nāvējošu veselības traucējumu ir mazāk un cilvēki ātrāk izveseļojas.

Pētījumā ierosināts veikts daudzu centru klīniskos pētījumus, lai novērtētu, vai vakcīna pret masalām nodrošina daļēju aizsardzību no Covid-19.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā pasludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē ir reģistrēti vairāk nekā 5,4 miljoni saslimšanas gadījumu, vairāk nekā 344 tūkstoši cilvēku ir miruši, izveseļojušies vairāk nekā 2,2 miljoni.

Ziņu lente
0