Nacionālā apvienība plāno uzbrukumu Georga lentītei

© Foto : twitter / Jānis IesalnieksЯнис Иесалниекс
Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās apvienības deputāts Jānis Iesalnieks triumfē par aizliegumu nēsāt padomju formastērpu un simboliku, kā arī atklāj jaunumus par nacionālistu plāniem atbrīvoties no Georga lentītes.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Trešdien Latvijā tika izsludināts Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, kura 13. pantā noteikts aizliegums publiskās vietās izmantot totalitāro režīmu simbolus, savā lapā Twitter paziņoja Nacionālās apvienības deputāts Jānis Iesalnieks.

Runa ir par padomju formastērpa un simbolikas bezkaunīgu pielīdzināšanu nacistiskās Vācijas simbolikai.

Likumam jāstājas spēkā 1. jūlijā, un Iesalnieks uzsvēra, ka "te gan arī paceļas jautājums par policijas spēju (gribu?) to arī uzraudzīt un sodīt pārkāpējus".

NA deputāta publikācijas komentāros parādījās arī visuresošā žurnāliste Elita Veidemane ar "sakramentālu" jautājumu: "Un kas ar kolorado lenteņiem?" Iesalnieks atbildēja: "Pagaidām attiecīgie likumprojekti, kas tos aizliegtu, guļ Kaimiņa vadītajā Cilvēktiesību komisijā." Pagaidām. Tomēr attiecīgās komisijas sēdē, ticamākais, jūnijā deputāti pacentīsies apdomāt, kā no tās (Georga lentes) atbrīvoties.

Atgādināsim, ka 9. maijā Jūrmalā kafejnīcā "Kūriņš" izcēlās skandāls – tā īpašnieks Arnis Ābelītis atteicās apkalpot apmeklētājus ar Georga lentīti. Incidents izcēla skandālu visā valstī.

Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija
Politika
Vai Georga lentītes tiks aizliegtas? Kaimiņš atbalsta, Liepiņa iebilst

NA nekavējoties nolēma reklamēt tādu "patriotisku" kafejnīcu. Aktīvisti un sabiedriskie darbinieki bija sašutuši.

Pats krieviem naidīgās kafejnīcas saimnieks sociālajos tīklos aprakstīja savas domas par situāciju. Tiesa, viņš skaidroja nevis savu diskriminējošo rīcību, bet gan attieksmi pret Georga lentīti kā simbolu.

Publicists Vladimirs Lindermans atzīmēja, ka ar savu publikāciju par Georga lentīti Ābelītis faktiski devis iemeslu ierosināt pret viņu lietu – ja ne par kriminālu, tad vismaz par administratīvu pārkāpumu.

Lindermans paskaidroja: kad 9. maijā kafejnīcā ienāca cilvēki ar Georga lentīti, tā kalpoja viņu politisko uzskatu izpaudumam – cilvēki priecājās, pauda pozitīvu attieksmi pret PSRS un tās sabiedroto uzvaru pār nacistiem. Lentīte apliecina viņu politisko pārliecību. Šī iemesla dēļ kafejnīcas saimnieks viņus neielaida un pats personīgi apstiprināja to sociālajos tīklos.

Tātad tas jau ir fakts, ka cilvēki nav ielaisti kā politiskie pretinieki. Tagad no kafejnīcas padzītajiem cilvēkiem ir pamats vērsties policijā ar lūgumu ierosināt administratīvu vai kriminālu lietu.

Publicists uzsvēra, ka Georga lentīte Latvijā nav aizliegta, nekad nav bijusi aizliegta. Aizliegums attiecas tikai uz PSRS simboliku. Savukārt Georga lentīte ir absolūti likumīgs simbols Latvijā. Ja jūs ar lentīti pie apģērba ieejat kafejnīcā, nevienam nav tiesību atteikties jūs apkalpot.

Акция Русского союза Латвии в защиту памятника Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Deputāts par Georga lentes aizliegšanu: nacionālisti pašapliecinās uz krievu rēķina

Atgādināsim, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš uzsvēra, ka daudziem nepatīk vienprātība, ko rāda plašo akciju "Georga lentīte" un "Nemirstīgais pulks" dalībnieki no dažādām pasaules valstīm.

1769. gadā Krievijas imperatore Jekaterina II iedibināja apbalvojumu Krievijas armijas virsniekiem par personisko drosmi cīņas laukā – Sv.Georga ordeni. Tas jānēsā "zīda lentē ar trim melnām un divām dzeltenām joslām", kas vēlāk saņēma Georga lentes vārdu. Tās krāsas simbolizē karu: oranžā ir liesmu, melnā – dūmu krāsa. Mūsdienās oranžmelnā lentīte ir kļuvusi par Uzvaras Dienas simbolu.

Ziņu lente
0