Vai Covid-19 var izplatīties ar ūdeni: Latvijas zinātnieki atskaitās par pētījumu

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasЛаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном
Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki zinātniskie centri Latvijā kopīgiem spēkiem izpētījuši notekūdeņus no dažādām pilsētu attīrīšanas iekārtām visā valstī. Viens neattīrīto notekūdeņu paraugs izrādījies inficēts ar koronavīrusu.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki izstrādājuši jaunu ūdens kvalitātes monitoringa metodi, kas ļauj konstatēt koronavīrusa infekciju notekūdeņos un apkārtēja vidē, raksta Lsm.lv.

Pētījums, ko universitāte organizēja kopā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu centru un zinātniski pētniecisko institūtu BIOR, parādīja, ka neattīrītos notekūdeņos atrodams Covid-19 vīruss, tomēr attīrītā ūdens paraugos tas nav atrasts. Ūdens paraugi ņemti dažādās ūdens attīrīšanas sistēmās visā valstī, un inficēts izrādījies tikai viens.

Врачи клинической больницы в Москве, переоснащенной для лечения пациентов с COVID-19 - Sputnik Latvija
Pēc pieciem un desmit gadiem: ārsts par komplikācijām bezsimptomu Covid-19 gadījumā

Patlaban koronavīruss ir maz izpētīts, nav zināms tā dzīvotspējas laiks, mehānismi, kādus tas izmanto iedarbībai uz cilvēku, kā arī tā ietekme uz dzīvniekiem. Tomēr pētījuma dati ir ļoti svarīgi, jo palīdzēs pieņemt tādus lēmumus kā ārkārtējās situācijas režīma mīkstināšana un tālāka tā atcelšana. Datiem ir liela nozīme ne vien koronavīrusa infekcijas, bet arī jebkuru citu vīrusu profilaksei.

Ūdens pētījumu zinātniskās laboratorijas vadītājs akadēmiķis Tālis Juhna paskaidroja, ka patlaban informācija par to, ka vīruss, nokļuvis kanalizācijā, var radīt tālāku inficēšanos, nav apstiprināta.

Ūdens monitoringa jaunā metodika ļaus droši norādīt, kādos rajonos pārtraukusies vīrusa izplatība. Nākamais pētījuma posms notiks ar notekūdeņu paraugiem no centralizētajām ūdens attīrīšanas sistēmām, slimnīcām un pilsētas attīrīšanas iekārtām, taču tagad – ilgākā laika periodā.

Ziņu lente
0