Viesnīcām un restorāniem palīdzēs savādāk: PVN tiem nesamazinās

© Foto : pixabayЗавтрак в ресторане
Завтрак в ресторане - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir viena no augstākajām PVN likmēm viesnīcu un restorānu pakalpojumiem ES, un Finanšu ministrija atsakās tās samazināt.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Darba grupa finanšu ministra Jāņa Reira vadībā neatbalstīja piedāvājumu par samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešanu sabiedriskās ēdināšanas un viesmīlības nozarei, raksta Mixnews.lv.

Ekonomikas ministrija iesniedza darba grupas izskatīšanai piedāvājumu par PVN likmes samazināšanu līdz 5% sabiedriskās ēdināšanas un tūristu izmitināšanas sektoram.

Ministrija norādīja, ka PVN likme sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem Latvijā ir 21%, un tā ir otra augstākā likme ES. Tikmēr no šī gada 1. jūlija Vācija samazinās PVN likmi sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem no 19% līdz 7%, Lietuva izskata iespēju samazināt likmi no 21% līdz 9%, un arī Igaunijā tiek apspriesta samazināšana līdz 9%.

Молочный завод - Sputnik Latvija
Latvijas tirgotāji piedāvā samazināt PVN gaļai un pienam

PVN likme tūristu izmitināšanas pakalpojumiem Latvijā sastāda 12%, kamēr vairumā ES valstu tiek piemērotas samazinātas PVN likmes – piemēram, Lietuvā un Igaunijā PVN likme tūristu izmitināšanas pakalpojumiem ir samazināta līdz 9%.

Taču Finanšu ministrija noraidīja šo ideju. Darba grupa vienojās, ka Ekonomikas ministrijas ierosinājums tiks skatīts kopējās nodokļu sistēmas pārskatīšanās laikā, nevis atsevišķi.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs uzsvēra, ka Ekonomikas ministrija skatīs citas atbalsta iespējas viesmīlības nozarei krīzes periodā.

Pirmdien kļuva zināms, ka Austrijas valdība piešķirs 500 miljonus eiro sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Tāpat valsts segs 75% sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pastāvīgo izmaksu par trīs mēnešiem. Vēl viena restorānu atbalsta pasākuma kārtā PVN bezalkoholiskajiem dzērieniem tiks samazināts no 20% līdz 10%. Alkoholiskajiem dzērieniem PVN likmi neļauj samazināt ES noteikumi.

Ziņu lente
0