Ģirģens par Uzvaras dienu: vai tiešām kāds domāja, ka es cilvēkiem uzrīdīšu suņus

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр внутренних дел Сандис Гиргенс
Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
IeM vadītājs atbildēja uz apsūdzībām pret viņu: neviens 4. maijā neaizliedza nolikt ziedus, autokolonnu Daugavpilī neviens nepavadīja, policija pret visiem Latvijas iedzīvotājiem izturas vienādi.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Šogad 9. maijs Pārdaugavā aizritēja krietni mierīgāk, nekā iepriekšējos gados, savukārt attiecībā pret tiem, kas pārkāpa ārkārtējās situācijas režīmu, tika sastādīti protokoli, paziņoja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens telekanāla RigaTV24 ēterā.

Сергей Дубовский с сыном у Монумента Победы в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai patiešām par "okupantiem" nodēvēti pareizie?

Pēc Uzvaras dienas pār IeM vadītāju pāršalca pārmetumu vilnis, gan no valdošās koalīcijas kolēģu, gan no sociālo tīklu lietotāju puses: it kā 9. maijā pie pieminekļa kritušajiem vairākkārt tika pārkāpts ārkārtējās situācijas režīms, savukārt policija stāvēja un noskatījās.

Tiesa, Ģirģens uzskata, ka visu ir izdarījis pareizi, jo policistiem pret visiem Latvijas iedzīvotājiem ir jāizturas vienādi.

"Nebija tautas uztraukumu, nebija agresijas, nebija piedzeršanās, nebija sadursmju. Tad ko tik sliktu mēs izdarījām? Mēs nedalām cilvēkus pēc tautības vai valodas, pret visiem izturamies vienādi," sacīja Ģirģens.

Viņš atgādināja, ka ikgadējā 9. maija svinēšana Rīgā un Latvijas sabiedrības reakcija uz to ir manāma ne tikai valstī, bet arī ārzemēs.

"Jūs atceraties, kā [9. maijā] katru gadu iedomājas Latviju? Kas mēs esam par valsti, kā mēs uzvedamies un tā tālāk. Ja kāds domāja, ka es sadzīšu mašīnas, arestēšu cilvēkus, izlaidīšu suņus, asaru gāzi, tad diez vai tā būtu bijusi pareiza pieeja. Es patiešām cienu cilvēkus, visi ir vienlīdzīgi un pret visiem ir jāizturas vienādi," sacīja IeM vadītājs.

Tāpat viņš norādīja, ka Covid-19 pandēmijas apstākļos ieviestie noteikumi neaizliedz individuālā kārtībā apmeklēt dažādas vietas. Tādēļ sociālajos tīklos izplatītie paziņojumi par to, ka "latviešiem aizliedza publiski atzīmēt 4. maiju, bet krieviem atļāva atzīmēt 9. maiju", neatbilst patiesībai.

"Vēl viens mīts, kas tiek aktīvi izplatīts. Ministru kabineta noteikumi Nr.103 neaizliedza 4. maijā doties pie Brīvības pieminekļa un individuālā kārtībā nolikt ziedus. Es pats ar savu dēlu devos turp un noliku ziedus," sacīja Ģirģens.

Tāpat viņš noraidīja pārmetumus policijai par tās bezdarbību. Pēc viņa sacītā, pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem policisti veica savu darbu un aizturēja vairākas personas par administratīviem pārkāpumiem. Kopumā 9. maijā Uzvaras parkā Pārdaugavā tika reģistrēti 44 pārkāpumi, tai skaitā 24 bija saistīti ar pulcēšanās aizlieguma un fiziskās distancēšanās nepieciešamības neievērošanu.

Rīgas iedzīvotāji aizpilda ar ziediem Latvijas kontūru Brīvības pieminekļa pakājē - Sputnik Latvija
Svētku diena galvaspilsētā: kā Rīga svinēja 4. maiju

Tāpat Ģirģens komentēja izplatīto informāciju par to, ka Daugavpilī policijas mašīna it kā pavadīja svētku pasākuma par godu Uzvaras dienai dalībnieku autokolonnu.

"Es arī redzēju video, kur policijas mašīna it kā pavada kolonnu no citiem automobiļiem, uz viena no kuriem ir redzams Krievijas karogs. Es veicu dienesta pārbaudi un noskaidroju, ka tā policijas mašīna veica konkrētās teritorijas patrulēšanu, un neviena Valsts policijas mašīna todien neeskortēja citus automobiļus. Bet šī kolonna vienkārši iestūrēja no kaimiņu ielas," sacīja Ģirģens.

Viņš vēlreiz uzsvēra, ka attiecībā pret dažiem ārkārtējās situācijas režīma ierobežojumu pārkāpējiem gan Daugavpilī, gan Rīgā tika ierosinātas administratīvās lietas.

Ziņu lente
0