Korupcija uz robežas: aizturēts Robežsardzes vadītāja vietnieks

© Sputnik / Игорь МейденНа стыке границы России, Латвии и Беларуси
На стыке границы России, Латвии и Беларуси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jauns pavērsiens lietā par valsts mantas izsaimniekošanu Austrumu robežas sakārtošanas projektā – aizturēts pulkvedis Juris Martukāns.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Aizdomās par dienesta noziegumiem Austrumu robežas sakārtošanas projektā aizturēti trīs robežsargi, arī Robežsardzes vadītāja vietnieks pulkvedis Juris Martukāns, vēsta telekanāla TV3 programma Nekā personīga.

Mediji noskadrojuši, ka  Martukāna aizturēšana saistīta ar to, ka viņš pagājušā gada decembrī parakstījis dokumentus, saskaņā ar kuriem uzņēmums "Igate" saņēmis 600-700 tūkstošus eiro par Baltkrievijas pierobežā uzceltu tiltu, lai arī tāds pats tilts uz Krievijas robežas izmaksāja četrkārt lētāk. Dokumentu parakstīšanas laikā iestādes priekšnieks Guntis Pujāts bija īslaicīgā atvaļinājumā.

Pulkveža arests ir turpinājums skaļajā lietā par valsts līdzekļu izsaimniekošanu, nostiprinot robežas ar Krieviju.

Забор на границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Izšķērdēti 7 miljoni eiro: Valsts kontrole novērtējusi robežas ar Krieviju iekārtošanu

2015.gadā Valsts Robežsardze parakstīja ar uzņēmumu "Igate" līgumu par robežas infrastruktūras būvdarbiem. 2017.gada oktobrī valdība atļāva Iekšlietu ministrijai uzņemties ilgtermiņa saistības par summu vairāk nekā 31 milj. eiro apmērā Latvijas robežu stiprināšanai ar Krieviju un Baltkrieviju.

Krimināllietā aizdomās turētas četras personas, tostarp bijušais robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars un būvnieki. Tagad aizturēti vēl trīs robežsargi, arī dienesta priekšnieka vietnieks Martukāns.

Šī gada janvārī Valsts kontrole publicēja Robežsardzes dienestā veiktās revīzijas rezultātus. Noskaidrojās, ka robežas joslas iekārtošanai vismaz 7,4 miljoni eiro iztērēti prettiesiski.

Starp pārkāpumiem, ko Valsts kontrole konstatēja uz Latvijas austrumu robežas jāpiemin arī nelikumīgu koku izciršanu, no organizētajām cirsmām piegādāto zāģmateriālu apšaubāmu uzskaiti un prettiesisku izcirtuma platības palielināšanu pierobežas joslā. Atliek piebilst, ka pērnā gada vasarā Martukāns paskaidroja žurnālistiem: robežsargiem nav ne jausmas, kur pazudusi koksne.

Robežas nostiprināšanas projektu varētu pārņemt Nodrošinājuma valsts aģentūra – patlaban būvdarbi ir apturēti, taču šī gada decembrī objekts ir jānodod ar uzbūvētiem nožogojumiem, ceļiem un tiltiem.

Ziņu lente
0