"Lai krievi paskaidro, priekš kam mums New START": ASV runā par ieroču skaita samazināšanu

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Pāriet pie mediju bankasЗапуск ракет "Булава" по полигону Кура с подводного крейсера "Юрий Долгорукий" в Белом море
Запуск ракет Булава по полигону Кура с подводного крейсера Юрий Долгорукий в Белом море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV sākuši runāt par Līguma par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu pagarināšanu, taču pieprasa Krievijai "iekrāsot un izmest" piecas raķetes.

RĪGA, 9. maijs – Sputnik. Amerikāņi apšauba vienīgā spēkā esošā līguma pagarināšanu par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu (New START), kas ir spēkā starp Krieviju un ASV, vēsta RIA Novosti.

ASV prezidenta īpašais sūtnis ieroču kontroles lietās Maršals Bilingslijs paziņoja, ka krieviem ir jāpārliecina amerikāņi tajā, ka šis līgums patiešām ir nepieciešams ASV, kā arī jāpaskaidro priekš kam.

"Mēs vēlamies saprast, kādēļ krievi vēlas pagarināt (New START). Mēs gribam, lai krievi paskaidro, kādēļ tas ir mūsu interesēs," uzsvēra Bilingslijs.

Izpratni par INF līguma nozīmi – līguma, kas ierobežo vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu izvietošanu, ASV jau ir zaudējušas, un izstājās no tā. Pēc kā uzreiz izmēģināja pāris ar līgumu aizliegto raķešu. Savukārt tagad, acīmredzot, cenšas nomest pēdējās ierobežojošās važas.

Флаг США - Sputnik Latvija
ASV cenšas iekļaut Ķīnu pārrunās par NEW START līgumu

New START līgums, kurš tika parakstīts 2010. gadā, zaudēs spēku 2021. gada februārī. Un ASV jau cenšas, ja ne atteikties no tā, tad piebāzt to ar sev izdevīgiem nosacījumiem.

Tā iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps vēlējās redzēt līgumā trešo pusi – Ķīnu. Taču ĶTR šo ideju nepieņēma.

Savukārt tagad Bilingslijs paziņo, ka ASV līgumā negrasās piekāpties nekādos jautājumos, tikmēr Krievijai, tieši pretēji, derētu "iekrāsot un izmest piecas jaunas programmas".

Turklāt Trampa īpašais sūtnis nezināma iemesla dēļ, neskaitot Krievijas jaunās starpkontinentālās raķetes "Sarmat" un virsskaņas kompleksu "Avangard", kurus aizliedz New START, ieminējās par trim kompleksiem, kurus tas neaizliedz. Tas ir hiperskaņas raķešu komplekss "Kinžal", perspektīvā starpkontinentālā raķete "Burevestņik" un zemūdens bezpilota aparāts ar kodolieroču aprīkošanas iespēju.

Atgādināsim, ka New START ir vienīgais spēkā esošais līgums starp Krieviju un ASV par ieroču ierobežošanu.

Пресс-конференция на тему: Ливадийский форум за 100 часов до старта - Sputnik Latvija
Krievijas Federācijas Padome atteikusies iekļaut NEW START līguma jaunos ieročus

Tas paredz abu pušu kodolarsenāla samazināšanu tā, lai pēc septiņiem gadiem un turpmāk bruņojuma kopskaits nepārsniedz 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 kaujas galviņas un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas.

Turklāt vienošanās uzliek saistības Krievijai un ASV sniegt informāciju par kaujas galviņu un nesēju skaitu divas reizes gadā.

Tagad vienīgā šāda veida ierobežojošā līguma pastāvēšana ir apdraudēta.

Iepriekš KF prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka New START ir tas līgums, kuru Krievija ir gatava parakstīt ar ASV jebkurā brīdī.

Ziņu lente
0