Pēc Ineses Vaideres sūdzības ierosinātā lieta pret LKS līderi Tatjanu Ždanoku ir slēgta

© Sputnik / Sergey MelkonovТатьяна Жданок на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г.
Татьяна Жданок на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts drošības dienests slēdzis abas lietas, kas ierosinātas pret Latvijas Krievu savienības līderi Tatjanu Ždanoku.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests slēdzis pērn ierosināto kriminālprocesu pret Latvijas Krievu savienības līderi Tatjanu Ždanoku par politiķes izteikumiem Eiropas Parlamentā. Viņas vārdos etniska naida kurināšanas pazīmes nav saskatītas. Tātad slēgta arī otrā lieta, kas ierosināta pret EP politiķi.

2019.gada martā VDD pēc EP deputātes Ineses Vaideres iesnieguma ierosināja kriminālprocesu sakarā ar T.Ždanokas izteikumiem diskusijā "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs". "Mēs esam secinājuši, ka krievi un krievvalodīgie (Latvijā) tagad ir tādā pašā situācijā, kādā bija ebreji pirms Otrā pasaules kara. Mūs soda," konstatēja Ždanoka.

Татьяна Жданок на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г. - Sputnik Latvija
Kāpēc Latvijas VDD nav izdevies iesēdināt Ždanoku, Gapoņenko, Kozirevu un Lindermanu

2020.gada 2.maijā noskaidrojās, ka VDD procesu slēgusi – politiķes vārdos etniska naida kurināšanas pazīmes nav saskatītas. Pati eirodeputāte to uzzināja no medijiem un plāno iepazīties ar lietu.

"VDD nostājās miera stājā un ierosināja lietu. Dienestu nemulsināja fakts, ka tā darbības ir paradoksālas no loģijas viedokļa: cilvēka vajāšana par vajāšanas kritiku.

VDD izmeklētājiem, kuri, domāju, saņem kārtīgu algu, bija vajadzīgs vairāk nekā gads, lai aptvertu acīmredzamo – Vaidere ar savu iesniegumu ir nopūdelējusi. Šodien no ziņu aģentūras LETA uzzināju, ka, saskaņā ar VDD slēdzienu, Ždanokas izteikumos nozieguma pazīmes nav saskatītas un kriminālprocess ir slēgts," Ždanoka pastāstīja savā lapā Facebook.

Viņa konstatēja, ka arī otrā lieta pret viņu ir slēgta. Pirmā – par politiķes uzstāšanos Vislatvijas vecāku sapulcē, ko organizēja LKS un Krievu skolu aizsardzības štābs. Drošības policija saskatīja dažās runās etniska naida kurināšanas pazīmes un pret esošās valsts varas gāšanu vērstas darbības. Šī gada aprīlī kļuva zināms, ka kriminālprocess ir pārtraukts.

"Interesanti: ja pirmajā lietā, par vecāku sapulces norises faktu, kurā es biju viena no astoņiem apsūdzētajiem, mani divreiz izsauca pie VDD izmeklētāja un oficiāli informēja par manu tiesisko statusu un pielietotajiem Kriminallikuma pantiem, otrajā lietā es biju absolūtā neziņā par notiekošo. Par to, ka lieta ierosināta un pārtraukta, uzzināju tikai no medijiem," pastāstīja Ždanoka.

В поселке Улброка под Ригой целый дом поместили под карантин - Sputnik Latvija
Digitālais cietums, stingra karantīna un armijas mācības: Lindermans par draudiem

Viņa piezīmēja, ka vērsīsies ar oficiālu pieprasījumu VDD ar prasību ļaut iepazīties ar lietas materiāliem.

"Pirmajā lietā, par kuras slēgšanu saņēmu oficiālu vēstuli, varēju izmantot tādu iespēju pagājušajā trešdienā, pēc ilgiem kavēkļiem no VDD puses. Palapojot lietu vienu stundu – ilgāk neļāva – konstatēju skandalozus pārkāpumus: lapas nav sanumurētas, un lieta nav sašūta. Tas uzvedināja uz domām par to, ka man izsniegta nepilnīga materiālu izlase. Par to, ka lietā trūkst virkne dokumentu, liecina tas, ka tie pieminēti lietā, citos materiālos. Tuvākajās dienās mans advokāts iesniegs prokuratūrā atbilstošo protestu. Šos procedūras pārkāpumus varu jau tagad publiskos. Pēc lietas materiālu satura būtības izteikties nevaru. Teikšu tikai to, ka ar mērķi pamatot nepieciešamību izvirzīt kriminālapsūdzības vecāku sapulces dalībniekiem, bija rupji izkropļoti daudzi viņu izteikumi. Man ir aizdomas, ka kaut kas līdzīgs izdarīts arī ar manu uzrunu Eiropas Parlamentā.

Par savu visvarenību pārliecinātajiem raganu medniekiem būtu laiks saprast, ka nevis es, bet viņi kaitē Latvijas imidžam starptautiskā mērogā," konstatēja politiķe.

Ziņu lente
0