Ārste pastāstīja par neizskaidrojamām koronavīrusa sekām

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasАппарат для искусственной вентиляции легких
Аппарат для искусственной вентиляции легких - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nebūt ne visi vīrusa iedarbības mehānismi ir zināmi. Pagaidām nav pietiekamu datu, lai droši paskaidrotu, kāda iemesla dēļ tiek fiksēta tāda trombu veidošanās visā organismā, norāda patomorfoloģe.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Ārste patomorfoloģe Lilija Seļivanova pēc desmit koronavīrusa infekcijā mirušu pacientu organisma pētījumiem konstatējusi neizskaidrojamas slimības sekas, vēsta RIA Novosti.

Mediķe pastāstīja, ka Covid-19 pacientiem vērojamas nopietnas izmaiņas plaušās, kas raksturīgas vīrusu pneimonijai. Tās izdodas konstatēt tikai ar datortomogrāfijas palīdzību. Bez tam ārste pievērsusi uzmanību trombiem visā pacientu organismā.

Врач в маске - Sputnik Latvija
Eksperti pastāstīja, cik ilga varētu būt Covid-19 pandēmija

"Vīruss neiedarbojas selektīvi, tas skar visus asinsvadus – tas izskaidro trombu veidošanos visos orgānos, ne tikai plaušās," paskaidroja Seļivanova.

Taču līdztekus minētajām parmaiņām ārste pirmo reizi savā praksē konstatējusi plaušu alveolās dīvainu tūskas šķidrumu – blīvu, šūnainu. Mediķe minēja, ka tas saistīts ar gaisa burbulīšiem, kuri veidojas, skābeklim nokļūstot tūskas šķidruma pārpildītajās alveolās.

"Nebūt ne visi vīrusa iedarbības mehānismi ir zināmi. Un pagaidām nav pietiekamu datu, lai droši skaidrotu, kāds ir novērotās parādības iemesls," piebilda ārste.

Šādas izmaiņas Seļivanova konstatējusi pacientiem, kuri bija pieslēgti pie MPL aparāta. Pie tam viņa uzsvēra, ka nav izpētījusi slimniekus, kuri pie šī aparāta nav pieslēgti.

"Šī iemesla dēļ nav iespējams secināt, vai MPL terapija ir burbulīšu ražanās iemesls, jo tie raksturīgi visiem pacientiem ar cmagu Covid-19 formu," konstatēja speciāliste.

Koronavīrusa SARS-Cov-2 pandēmija aptvērusi gandrīz visu pasauli. Jaunākie dati liecina, ka pasaulē fiksēti vairāk nekā 3,34 miljoni inficēto, 239 tūkstoši cilvēku ir miruši. Lielākais inficēto un upuru skaits fiksēts ASV, Spānijā un Itālijā.

Krievija ieņem septīto vietu inficēto cilvēku skaita ziņā. Valstī Covid-19 diagnosticēta 124 054 cilvēkiem, viņu vidū aptuveni 15 tūkstoši cilvēku ir izveseļojušies. Slimība aiznesusi 1222 cilvēku dzīvības.

Ziņu lente
0