Cilvēki baidās no uzbrukumiem: Latvijā pieaudzis gāzes pistoļu pieprasījums

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasВ магазине оружия
В магазине оружия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ārkārtējās situācijas režīma izsludināšanas Latvijas iedzīvotāji metās izpirkt ieročus – no lokiem līdz pneimatiskajām šautenēm.

RĪGA, 30. aprīlis – Sputnik. Latvijā palielinājies pašaizsardzības ieroču pieprasījums, sevišķi populāras ir gāzes pistoles, raksta Mixnews.lv.

Pircēju pieplūdums ieroču veikalos sākās pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas valstī. Pēc ekspertu domām, tam var būt divi iemesli – bailes par savu drošību un izmaiņas ieroču aprites kārtībā.

Makšķerēšanas piederumu un pašaizsardzības ieroču veikala "Gards" pārdevējs Edgars Zveja uzskata, ka pircējus var nosacīti iedalīt divās grupās.

"Viena grupa ir tā, kas ir ļoti nobijusies, būs uzbrukumi, nāks bandīti, laupīs kaut ko, atņems. Otra grupa ir tā, kuriem ir daudz brīvā laika," sacīja Zveja.

Pērk visu pēc kārtas, sākot ar gāzes baloniņiem, lieliem lokiem, beidzot ar pneimatiskajiem ieročiem un gāzes pistolēm, kas līdzinās šaujamieročiem. To plaukts stāv tukšs, visu ir izpirkuši.

Выстрел - Sputnik Latvija
ASV koronavīrusa epidēmijas fonā palielinās šaujamieroču pārdošanas apjomi

Šādu gāzes pistoļu popularitāti veicinājušas izmaiņas ieroču aprites likumdošanā. Jau nākamnedēļ Ministru kabinets pieņems Eiropas Komisijas izstrādāto direktīvu par gāzes ieroču iedalīšanu divās kategorijās – tajos, kurus var pārveidot šaujamieročos, un tajos, kurus nevar pārveidot šaujamieročos. Jaunie noteikumi darbosies visā ES.

Latvijas kriminālisti jau daudzus gadus runā par to, ka patiesībā gāzes pistoles pārtaisa ieročos ar kaujas patronām, pastāstīja Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja pārstāvis Andris Melkers.

"Tāpēc Eiropas Komisijas izveidotā direktīva paredz, ka gāzes ieroču īpašniekiem līdz 2023. gada rudenim jāizlemj, ko iesākt ar gāzes pistoli. Vai noformēt uz viņiem ieroču atļauju, tāpēc ka tas būs uzskatāms par "B" kategorijas šaujamieroci, vai pārreģistrēt to citai personai, realizēt," sacīja Melkers.

"E" kategorijas gāzes pistoles, kurus nevarēs pārtaisīt šaujamieročos, paliks pārdošanā.

Ziņu lente
0