Četri reiz četri: Viņķele pastāstīja par ārkārtējās situācijas režīma mīkstināšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sekojošo četru nedēļu laikā valdība vērtēs situāciju Latvijā un ārzemēs un pakāpeniski mīkstinās ārkārtējās situācijas režīmu.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Veselības ministre Ilze Viņķele preses konferencē pastāstīja par to, kā tiks pieņemti lēmumi par Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu.

Pēc viņas sacītā, tiks pielietots princips "četri reiz četri", kurš nozīmē, ka četru nedēļu garumā Covid-19 ietekme tiks vērtēta pēc četriem parametriem.

Par pirmo parametru kļūs epidemioloģiskā situācija, jeb jaunu inficēšanās gadījumu skaits, to īpatsvars attiecībā pret veikto analīžu daudzumu, mirušo un slimnīcās ievietoto pacientu skaita, kā arī jaunu Covid-19 uzliesmojumu klātbūtne.

Otrais parametrs būs slodze uz veselības aprūpes sistēmu, tai skaitā uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Slimību profilakses un kontroles centru.

Trešais parametrs – situācija ārzemēs, kas rada būtisku ietekmi uz atsevišķu ierobežojumu nepieciešamību no Latvijas puses.

Par ceturto parametru kļūs vispārēja sabiedrības drošība, tai skaitā pasākumu kontroles iespējas, kā arī iedzīvotāju psiholoģiskā labklājība.

Par vienu no pirmajiem ārkārtējās situācijas režīma mīkstināšanas pasākumiem, visticamāk, kļūs bērnudārzu darbības atjaunošana. Tie varētu tikt atvērti jau nākamnedēļ. Pēc Viņķeles domām, tas ir viens no efektīvākajiem pasākumiem ekonomikas "sildīšanā".

Детская игрушка на фоне школьного автобуса в США - Sputnik Latvija
Dānijas bērnudārzos aizliegti plīša lācīši

Tāpat viņa atgādināja par šonedēļ ieviesto iespēju bērnudārzu darbiniekiem veikt valsts apmaksātus Covid-19 testus, kas arī ir solis drošākai bērnudārzu funkcionēšanai.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību risku analīzes un profilakses departamenta direktora Jurija Perevoščikova sacītā, pirms bērnudārzu atvēršanas ir jāapspriež pasākumi, kas ir nepieciešami to drošai funkcionēšanai, tai skaitā ierobežojumu ieviešanu bērnu skaitam grupā.

Ministre aicināja Latvijas iedzīvotājus ievērot sociālās distancēšanās pasākumus, sevišķi gaidāmo brīvdienu laikā, lai līdz 12. maijam būtu iespējam pārskatīt atsevišķus ierobežojumus

Ziņu lente
0