Ne tikai koronavīruss vien: zinātnieki izdomājuši "vakcīnu pret novecošanu"

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasСотрудница лаборатории
Сотрудница лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki no Krievijas un Lietuvas piedāvā izmantot limfocitārās vakcinācijas metodi dabiskā imunoloģiskā mehānisma stimulēšanai, kurš ierobežo autoimūno slimību attīstību.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Krievijas un Lietuvas zinātnieki ķērušies klāt autoimūno slimību profilakses metožu izstrādei, kas saistītas ar organisma novecošanu, – tostarp, tādu slimību, kā ateroskleroze, Alcheimera slimība un Parkinsona slimība. Raksts par šo tematu ir publicēts starptautiskā zinātnes žurnālā Expert Review of Vaccines, raksta Bb.lv.

Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
Izmēģinājuma afrikāņi. Francijā izcēlies skandāls saistībā ar vakcīnu pret vīrusu

"Dabā pastāv vairāki bioloģiski mehānismi, kas ierobežo cilvēka dzīves mūžu, viens no tiem, iespējams, pats galvenais ir imunoloģiskais," paskaidroja viens no darba autoriem, Imanuela Kanta Baltijas federālās universitātes profesors (Kaļiņingrada) Viktors Seļedcovs, kura vārdi ir minēti augstskolas paziņojumā.

Pēc viņa teiktā, cilvēka mūža garumā viņa imunitātes šūnas, T-limfocīti, pakāpeniski kļūst arvien vairāk autoreaktīvi, tas nozīmē, ka to aktivitāti attiecībā uz ārējiem patogēniem pakāpeniski izstumj agresija pret sava organisma audiem.

"Un tieši šie uzbrukumi kļūst par autoimūno slimību iemeslu, kas parasti asociējas ar organisma novecošanu," atzīmēja Seļedcovs.

Seļedcova un kompānijas "Innovita Res" (Viļņa, Lietuva) zinātniskā darbinieka Alekseja fon Delviga rakstā autoimūno slimību attīstības profilaksei piedāvāts izmantot limfocitārās vakcinācijas metodi. Šīs tehnoloģijas mērķis ir stimulēt dabisko imunoloģisko mehānismu, kurš ierobežo autoimūno slimību attīstību. Iepriekš šāda vakcinācija parādīja klīnisko efektivitāti izkaisītās sklerozes un reimatoīdā artrīta ārstēšanā, atzīmēts Imanuela Kanta Baltijas federālās universitātes paziņojumā.

"Cita pieeja cīņā ar imunoloģisko novecošanu ir imunoloģiskās bankas izveidošana imūnkompetento šūnu uzglabāšanai, kas tiek iegūtas jaunības gados. Pēc ievadīšanas novecojošā organismā šīs šūnas spēj pastiprināt imunoloģisko pretinfekcijas aizsardzību, pārņemt kontroli pār "veco" autoimūno šūnu darbību un tādējādi palielināt cilvēka mūža garumu," pastāstīja Seļedcovs.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Vakcīnas vēl nav: ārsts pastāstīja, kādu nāvējošu slimību pārnēsā odi

Pēc viņa sacītā, injekcijai vispiemērotākais veids ir paša cilvēka imūnās šūnas, tādēļ arī ir nepieciešama imunoloģiskā banka.

"Jaunībā cilvēks var nodot uzglabāšanai savas imūnās šūnas, un pēc tam, pieņemsim pēc 65 gadiem, pārveidot tās injekcijā infekcijas un autoimūno slimību profilakses kārtā," piebilda zinātnieks. Pēc Seļedcova domām, šādas tehnoloģijas, kaut arī neatrisinās visas cilvēka veselības problēmas un neuzdāvinās viņam nemirstību, taču spēs palielināt mūža garumu un uzlabos dzīves kvalitāti.

Ziņu lente
0