Krievija apturējusi labības eksportu

© Sputnik / Sergey MelkonovКомбайн на уборке пшеницы
Комбайн на уборке пшеницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Lauksaimniecības ministrija norāda, ka šāds lēmums ļaus stabilizēt labības cenas un nodrošināt valsts iekšējo patēriņu.

RĪGA, 28. aprīlis - Sputnik. Krievija apturējusi līdz 1. jūlijam kviešu, rudzu, tritikāles (kviešu un rudzu hibrīds), miežu un kukurūzas eksportu ārpus Eirāzijas ekonomiskās savienības robežām, informēja Krievijas Lauksaimniecības ministrijas.

Люди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa un ASV gatavojas bada dumpjiem

Marta beigās KF valdība pieņēma lēmumu noteikt kvotas virknei labības. Apjoms – septiņi miljoni tonnu, atgādināja RIA Novosti.

Resors atzīmēja, ka šāds lēmums ļaus stabilizēt labības cenas, kā arī palīdzēs nodrošināt valsts labības un tās pārstrādes produktu iekšējo patēriņu.

Jāpiebilst, ka iepriekš LM saglabāja prognozes par labības ražu Krievijā 2020. gadā 125,3 miljonu tonnu apmērā.

Saskaņā ar Krievijas statistikas pārvaldes datiem kopējais ievāktās labības apjoms valstī 2019. gadā sastādīja 121,2 miljonus tonnu – tas bija otrais augstākais ražas rādītājs valsts pēcpadomju vēsturē pēc rekorda, kas tika uzstādīts 2017. gadā. Kviešu raža pērn sastādīja 74,453 miljonus tonnu.

9. aprīlī lauksaimniecības ministra vietnieks Džambulats Hatuovs konstatēja, ka būtu pāragri kopā vērtēt šī gada ražas apjomu.

"Faktori, kas veicina ieplānotās ražas ievākšanu: kvalitatīva sēkla, izmantoto organisko un minerālmēslu apjoms. Šajā aspektā formula ir tāda, ka mēs plānojam ievākt ražu, kas nebūs zemāka par pērnā gada līmeni," pastāstīja speciālists.

"Pie tam gribētos atzīmēt: virkne dienvidu reģionu ir nobažījušies, ka metru dziļā slānī ir nepietiekams valgmes daudzums pēc ziemas. Ceram, ka daba ļaus šo valgmi iegūt tuvāko divu mēnešu laikā. Tad fiksēsim labvēlīgu scenāriju, kura apstākļos panāksim ieplānotos rādītājus," piezīmēja Hatuovs.

Viņš konstatēja, ka valgmes deficīts vērojams Stavropoles un Krasnodaras novados un Rostovas apgabalā. "Kā zināt, tie ir galvenie graudaugu kultūru ražošanas reģioni. Taču mēs esam noskaņoti optimistiski," piezīmēja lauksaimniecības ministra vietnieks.

Ziņu lente
0