Ugunsgrēki Černobiļas atsvešinājuma zonā iznīcinājuši vairāk nekā 11 tūkst. hektāru meža

© AP Photo / Yaroslav YemelianenkoЛесной пожар
Лесной пожар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Glābēju vienības Ukrainā vēl joprojām cenšas lokalizēt divus uguns perēkļus Černobiļas AES zonā.

RĪGA, 27. aprīlis - Sputnik. Ugunsgrēki Černobiļas AES atsvešinājuma zonā iznīcinājuši vairāk nekā 11 tūkstošus hektāru meža, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta ofisa preses dienestu.

Iepriekš vēstīts, ka glābēju vienības Ukrainā vēl joprojām cenšas lokalizēt divus uguns perēkļus Černobiļas zonā.

"Vladimirs Zeļenskis helikopterā aplūkoja ugunsgrēka rezultātā cietušo zonu un atzīmēja, ka uguns iznīcinājusi lielu meža rajonu – vairāk nekā vienpadsmit tūkstošus hektāru," vēstīts valsts vadītāja vietnē.

Vladimirs Zeļenskis inspekcijas laikā ticies ar glābējiem un vairākiem pasniedzis valsts apbalvojumus.

"Mēs esam jums pateicīgi par jūsu lielo darbu. Tagad no helikoptera mēs ieraudzījām īsto jūsu darba rezultātu. Jūs esat varoņi mūsu acīs. Tikai tur, augšā, kļūst skaidrs, cik sarežģīta ir jūsu profesija. Visas ukraiņu tautas vārdā pateicos jums par rezultātu," uzsvēra Zeļenskis.

Пожар в зоне отчуждения Чернобыльской АЭС - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pripete deg. Vai pasaulei draud vēl viena Černobiļa?

Ugunsgrēks Černobiļas AES atsvešinājuma zonas teritorijā izcēlās 4. aprīlī 20 hektāru platībā, vēlāk zona palielinājās līdz 35 hektāriem. Ukrainas Ārkārtas situāciju valsts dienests 14. aprīlī informēja, ka ugunsgrēku izdevies lokalizēt, un plānoja to likvidēt dažu dienu laikā. Taču spēcīgais vējš no jauna sekmēja ugunsgrēku. Glābējiem izdevās nepieļaut liesmu tuvošanos Černobiļas AES un glabātavām ar radioaktīvajiem atkritumiem. Radionuklīdu norma gaisā virs atsvešinājuma zonas un tuvējās teritorijas nav pārsniegta. Glābēji un policija uzskata, ka ugunsgrēku cēlonis ir nelielais sniega daudzums ziemā un sausā mežsega. Tomēr aizturēti divi cilvēki, kuri tiek turēti aizdomās par saikni ar uzliesmojumiem Černobiļas zonā.

1986. gada 26. aprīlī Černobiļas AES notika katastrofa – uzsprāga stacijas ceturtā energobloka kodolreaktors. Radioaktīvā piesārņojuma kopējā platība Baltkrievijā sasniedza 46,5 tūkstošus kvadrātkilometru (23% teritorijas). Ukrainā bija piesārņoti 50 tūkstoši kvadrātkilometru 12 apgabalos. No radioaktīvā piesārņojuma cieta arī 19 Krievijas reģioni (gandrīz 60 tūkstoši kvadrātkilometru, 2,6 miljoni cilvēku).

Ziņu lente
0