Anomālās ziemas sekas: Latvijā vēl aizvien ir augsts putnu gripas izplatības risks

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПтицефабрика
Птицефабрика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta spertajiem pasākumiem ar mērķi novērst putnu gripas izplatību, putnu migrācija turpinās, un slimības uzliesmojuma risks vēl joprojām ir ļoti augsts.

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Putnu gripas izplatības risks vēl joprojām ir augsts, jo turpinās gājputnu migrācija, vēsta jauns.lv, atsaucoties uz uzņēmuma "Balticovo" valdes locekļa Toma Auškāpa teikto.

Курица - Sputnik Latvija
Austrumeiropā reģistrēti jauni putnu gripas uzliesmojumi

Viņš atgādināja, ka aizvadītā ziema bija ļoti silta, tāpēc jau 2020. gada februārī parādījās putnu gripas izplatības risks. Slimības perēkļi jau fiksēti Polijā, Ukrainā un citās Eiropas valstīs.

Šajā situācijā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) bija spiests izsludināt ārkārtas situāciju putnkopības nozarē, tāpēc ieviestas stingrākas bioloģiskās drošības prasības fermās.

Auškāps uzsvēra, ka visas ieviestās prasības nav negatīvi ietekmējušas olu pieejamību veikalu plauktos un to pieprasījumu. Tomēr eksperts piezīmēja, ka jāievēro īpaša piesardzība.

Iepriekš vēstīts, ka PVD Veterinārās kontroles departamenta vadītāja Kristīne Lamberga uzskata: putnu gripas izplatības problēma Eiropā 2020. gadā var būt tikpat bīstama, kā pirms trim gadiem. Šobrīd putnu gripas uzliesmojumi fiksēti mājputnu vidū Čehijā, Rumānijā, Ungārijā, Polijā, Slovākijā un Ukrainā, kā arī savvaļas putnu populācijā Polijā un Vācijā.

Lamberga uzsvēra, ka dienests aicina putnkopjus izturēties atbildīgi jau tagad, negaidot, kad prasība kļūs obligāta – ievērot bioloģisko drošību un turēt mājputnus slēgtās telpās.

Курица - Sputnik Latvija
Klāt pie koronavīrusa: Ķīnā fiksēts putnu gripas uzliesmojums

Putnu gripa ir ļoti lipīga vīrusu slimība, kas skar gan savvaļas putnus, gan mājputnus. Dažkārt ar to slimo arī zīdītāji, pat cilvēki, turklāt slimības iznākums var būt letāls. Tomēr Pasaules Veselības organizācija atzīmēja, ka cilvēka inficēšanās risks ar augsti patogēnu putnu gripas H5N8 vīrusa štammu ir visai zems.

Nelielu saimniecību īpašnieki, pārliecināti, ka problēmas ar putnu gripu skar tikai lielās fermas, neņem vērā, ka, pirmkārt, saimniecībā, kur atrasta putnu gripa, tiek likvidēti visi putni, otrkārt, tiek izveidota aizsardzības zona 3 km rādiusā, bet 10 km rādiusā – novērošanas zona. Šajā situācijā tiek aizliegta olu un gaļas tirdzniecība, kā arī putnu pārvietošana aizsardzības zonas robežās, nopietna slodze novērošanas zonā – katrai operācijai ir jāsaņem PVD darbinieka atļauja.

Ziņu lente
0