Rusofobija Latvijā nav ārstējama: KF vēstniecība sašutusi par Saeimas izlēcienu

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasТелевизионная испытательная таблица на экране телевизора
Телевизионная испытательная таблица на экране телевизора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visa pasaule cenšas organizēt cilvēkiem pēc iespējas ērtāku uzturēšanos mājās, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, bet Latvijā ar likumu ierobežo translāciju krievu valodā, ar nožēlu atzīmēja Krievijas vēstniecības darbinieki.

RĪGA, 26. aprīlis - Sputnik. Ceturtdien, 23. aprīlī, Saeima otrajā lasījumā atbalstīja ierobežojumus apraidei krievu valodā telekanālu pamata komplektā.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Putins: iesīkstējuši rusofobi un nacionālisti vairākās valstīs karo ar krievu valodu

Lēmums atbilst Latvijas prezidenta Egila Levita iniciatīvai, kurš iepriekš norādīja, ka nepieciešams iekļaut grozījumus elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, saskaņā ar kuriem visām telekanālu pamata paketēm jāiekļauj Latvijas sabiedriskās televīzijas, reģionālo un vietējo telekanālu programmas, bet no pārējām 80% jāsastāda programmām, kuru saturs sākotnēji veidots ES un EEZ oficiālajās valodās.

Iniciatīva paredz, ka proporcija būs jāievēro arī kabeļtelevīzijas retranslētājiem.

Marta sākumā Saeima atbalstīja prezidenta ierosinājumu pirmajā lasījumā.

Krievijas vēstniecība Latvijā ar sašutumu komentēja lēmumu savā lapā Facebook. Publikācijas autori atzīmēja: visā pasaulē plosās koronavīrusa pandēmija, valdības cenšas padarīt pēc iespējas ērtāku uzturēšanos mājās, paplašinot piekļuvi mediju saturam, lai nepieļautu Covid-19 izplatību, toties Latvija rīkojas pilnīgi pretēji.

Tātad, atšķirībā no koronavīrusa, rusofobija Latvijā nav ārstējama, loģiski secināja vēstniecībā.

"Daudzas valstis paplašina piekļuvi mediju saturam, lai cilvēkiem būtu vienkāršāk ievērot karantīnu. Vienlaikus Latvijas Saeima, acīmredzot, lai iespītētu valsts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, apstiprina otrajā lasījumā grozījumus, kuri ierobežo teleprogrammu apraidi viņu dzimtajā valodā. Diemžēl atšķirībā no Covid-19 rusofobija šeit nav ārstējama!" sašutuši KF diplomāti.

Atgādināsim, ka Latvija konsekventi cīnās pret krievvalodīgajiem medijiem. 19. martā tika slēgts Pirmā Baltijas kanāla – lielākā krievu valodā raidošā privātā telekanāla – ziņu dienests. Runa ir arī par ikdienas ziņu pārraidi "Latvijas laiks" un autorprogrammām "Aiz kadra", "Piecas kapeikas" un ikdienas informatīvo programmu "Igaunijas ziņas".

Историк Игорь Гусев - Sputnik Latvija
Intervija
Zaudētāju triumfs: šodien krieviem Latvijā atriebjas par uzvaru Lielajā Tēvijas karā

Mediju tirgū periodiski paklīst baumas par iespējamiem ierobežojumiem vienīgajam valsts telekanālam krievu valodā – LTV7. Savukārt Nacionālā apvienība uzbrūk Latvijas radio 4, kurš "pārlieku daudz raida krievu valodā".

Taču, lai kā valdība censtos piespiest pie sienas krievu medijus, krievvalodīgo projektu auditorija joprojām pieaug.

Latvijas televīzijas programmu direktore Rita Ruduša pastāstīja, ka Latvijas iedzīvotāji aktīvi interesējas par saturu krievu valodā – to apliecina reitingi.

Krievvalodīgās auditorijas pieaugumu Ruduša nosauca par fenomenālu.

Ziņu lente
0