ANO: gada beigās pasaulē miljoniem cilvēku cietīs badu

© REUTERS / Feisal OmarЖенщины с детьми в лагере в столице Сомали городе Могадишо
Женщины с детьми в лагере в столице Сомали городе Могадишо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Badu cietošo cilvēku skaits pasaulē šī gada beigās varētu palielināties divas reizes, lai gan ēdiena trūkums cilvēcei nedraud.

RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Ap 265 miljoniem cilvēku 2020. gada beigās cietīs badu Covid-19 seku dēļ, teikts ANO Pasaules Pārtikas programmas (PPP) paziņojumā.

ANO PPP ir pasaulē lielākā humanitārā organizācija, kas tika nodibināta 1963. gadā kā pārtikas palīdzības iestāde ANO sistēmā. Tai ir uzdots sniegt palīdzību trūcīgajiem valstīs, kas tikai sāk attīstīties, cīnoties ar badu un nabadzību. Tā izmanto pārtikas palīdzību ekonomiskās un sociālās attīstības veicināšanas nolūkos.

Генеральный секретарь Организации Объединённых Наций (ООН) Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija
ANO ģenerālsekretārs uzskata: 2020.gadā pasaule var zaudēt simtiem tūkstošu bērnu

"Saskaņā ar PPP prognozēm, Covid-19 ekonomiskās ietekmes rezultātā cilvēku skaits, kuri cieš no asa pārtikas drošības trūkuma, pieaugs līdz 265 miljoniem cilvēku 2020. gadā, kas ir par 130 miljoniem vairāk, salīdzinot ar 135 miljoniem cilvēku 2019. gadā," teikts dokumentā.

Visspēcīgāk, pēc ekspertu domām, cietīs Āfrikas un Tuvo Austrumu valstis. Vislielākajām briesmām tiek pakļauti cilvēki, kuri dzīvo militāro konfliktu zonās vai ir spiesti kļūt par bēgļiem – Nigērijas ziemeļaustrumu, Dienvidu Sudānas, Sīrijas un Jemenas iedzīvotāji.

Cietīs arī valstis, kuras ir atkarīgas no pārtikas produktu eksporta, kas var tikt apturēts pandēmijas dēļ. Piemēram, 2018. gadā Somālija un Dienvidu Sudāna importēja vairāk nekā 40 miljonus tonnu graudaugu. Graudaugu cenu svārstības pandēmijas fonā var nostādīt tās uz izdzīvošanas robežas.

Koronavīrusa pandēmijas dēļ cilvēki visā pasaulē zaudē darbu un ienākumus, savukārt pārtikas produktu piegādes ir apgrūtinātas. Turklāt valstis ar lielu valsts ārējo parādu diez vai spēs mobilizēt pietiekami daudz resursu krīzes apkarošanai. Tuvajos Austrumos no ekonomiskām problēmām cietīs Jemena, Irāna, Irāka, Libāna un Sīrija.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps paziņoja par PVO finansēšanas apturēšanu

Riskam ir pakļauti arī cilvēki, kuri dzīvo lielpilsētās, – dienas darbinieki, pakalpojumu nozares darbinieki un cilvēki, kuri strādā "ēnu" ekonomikas sektoros, kļūs pakļauti nabadzības un bada riskam. Turklāt pilsētās cilvēki varēs iegādāties pārtiku tikai veikalos, tādēļ ir vairāk atkarīgi no cenu svārstībām vai piegādes ķēžu traucējumiem.

PPP eksperti uzsver, ka šajā situācijā ir ārkārtīgi svarīgi saglabāt pārtikas palīdzības programmu, tai skaitā PPP programmas, kuras nodrošina ēdienu gandrīz 100 miljoniem cilvēku.

Taču, saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas pagājušonedēļ publicētajiem datiem, pārtikas trūkums kā tāds cilvēcei nedraud: pasaules graudaugu krājumi atrodas komforta līmenī, savukārt kviešu un citu galveno labības kultūru (piemēram, rīsi) ražas prognozes 2020. gadam ir pozitīvas. Tomēr jau ir vērojamas problēmas, kas ir saistītas ar pārtikas piegādes loģistiku, kā arī iespējamo augļu un dārzeņu ražošanas apjomu kritumu.

Ziņu lente
0