Cik mājās ir vannas istabu un mašīnu ģimenē: vecāki sašutuši par bērnu aptauju skolā

© Foto : pixabayОпрос
Опрос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai nāksies paskaidrot, uz kāda pamata skolā rīko skolēnu anketēšanu, kuras ietvaros tiek piedāvāti jautājumi par vannas istabu skaitu mājās un mašīnu skaitu ģimenē.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Liepājas vidusskolas skolēnu vecāki ir sašutuši par iejaukšanos viņu privātajā dzīvē no pilsētas izglītības pārvaldes puses: bērniem izdalīja anketas ar jautājumiem par televizoru, datoru, telefonu skaitu mājās, kā arī mašīnu skaitu ģimenē. Vecāki vērsās pie deputāta Valērija Agešina, kurš grasās pieprasīt paskaidrojumus Izglītības uz zinātnes ministrijai.

Школьница - Sputnik Latvija
Krievu valodā mācieties Krievijā, bet par lāpu gājienu – konfekte: skolas ikdiena Latgalē

Kādā no forumiem vecāki paziņoja, ka anketu atsūtīja Liepājas vidusskolas mācību daļas pārzinis. Jautājumu vidū bija: cik mājās ir televizoru? cik ģimenē ir automobiļu? cik mājās ir vannas istabu? cik datoru? cik viedtālruņu? cik planšetu?

Vecāki vērsās pēc paskaidrojumiem pie mācību daļas pārziņa, jautājumi tika pāradresēt skolas direktora p.i. Skolas direktora atbilde: pieteikumu anketēšanas veikšanai atsūtīja Lauma Tuča – izglītības lietu speciāliste no kompānijas EDURIO, kas bāzējas Londonā un nodarbojas ar pētījumiem izglītības tehnoloģiju jomā. Pati Tuča paskaidroja viņai zvanījušajam vecākam, ka viņa sadarbībā ar Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldi nodrošināja tikai tehnisko atbalstu šai anketēšanai un izsūtīja to skolu direktoriem. Savukārt tās izstrādātājs un veidotājs ir Latvijas Universitātes Starpnozaru izglītības inovāciju centrs.

Liepājas Izglītības pārvaldē paziņoja, ka nevar izskaidrot situāciju un pāradresēja jautājumus par šādas anketēšanas likumīgumu Liepājas pedagoģiskā sastāva vadītājai, taču viņa neceļ klausuli.

Rezultātā vecāku iesniegums nonāca pie "Saskaņas" deputāta Valērija Agešina, kurš uzskata, ka šādu anketēšanu var rīkot tikai brīvprātīgā kārtā. Agešins grasās vērsties Izglītības un zinātnes ministrijā ar lūgumu komentēt šo situāciju.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
"Ļaunums un trulums ir viņu vadmotīvs": latviešus šokē latviešu skola

"Saprotu cilvēku sašutumu! Manuprāt, tas ir absolūti pamatots. Tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību (Latvijas Republikas Satversmes 96. pants) mūsu valstī neviens nav atcēlis. Bez šaubām šādu informāciju var pieprasīt VID vai pašvaldība ar mērķi piešķirt personai trūcīgā vai maznodrošinātā statusu. Taču šāda vaida anketu aizpildīšana skolā var būt tikai un vienīgi brīvprātīga lieta! Tikai tādā gadījumā cilvēktiesības netiks pārkāptas. Citādi viss notiekošais ir pretrunā ar veselo saprātu. Mazākajā gadījumā. Kur skatās pilsētas izglītības pārvalde? Tik liels noslēpums ir! Tiesa, redzēt netaisnīgumu un klusēt – tas nozīmē pašam tajā piedalīties. Tādēļ šonedēļ es nosūtīšu oficiālu vēstuli izglītības un zinātnes ministrei ar lūgumu sniegt šādas anketēšanas lietderīguma vērtējumu (par televizoru un automobiļu skaitu ģimenē, kā arī vannas istabu skaitu mājās) izglītības iestādēs Satversmes, Izglītības likuma, Bērnu tiesību aizsardzības likuma un citu normatīvo aktu skatījumā. Pat ja šādas anketas aizpildīšana ir tikai un vienīgi brīvprātīga lieta," uzrakstīja Agešins savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0